Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<<  Kaikki askarteluohjeet | Etusivulle
Askartelu - askarteluohjeita lapsille - Isänpäivä

| Askartelu

Ohjeet ja kuvia:

ALOITA OMA BULLET JOURNAL

Aloita oma bullet journal

Olet ehkä jo törmännyt käsitteeseen bullet journal, joka maailmalla levisi suureen suosioon vuoden 2016 aikana. Suomessakin bullet journal - tai lyhyemmin bujo - on löytänyt tiensä jo ensimmäisten innokkaiden sydämiin. 

Mikä on bullet journal?

Käsite bullet journal yhdistetään amerikkalaiseen suunnittelijaan Ryder Carroliin, joka esitteli maailmalle omaa systeemiään vuonna 2016. "Bullet-list" tarkoittaa suomeksi listausta, jonka jokainen rivi aloitetaan pallukalla - niitä on varmaan jokainen joskus kirjoitellut. Bullet journal tarkoittaa siis yksinkertiasesti vihkoa tai päiväkirjaa, johon on koottu erilaisia aikaan tai aiheeseen sidottuja listauksia. Vihon alussa on index eli sisällysluettelo, johon kaikki listaukset kirjataan, jotta ne löytyvät sieltä helposti, kun vihko alkaa paisua.

Bujo bullet journal

Suuren suosion salaisuus luultavasti perustuu kuitenkin siihen, että itse tehdystä kalenterista voi tehdä myös kauniin ja listojen kirjoittelusta voi tehdä itselleen luovan harrastuksen. Instagramista ja muualta löytyy niin upeita kuvia bullet journal -sivuista tageilla #bulletjournal tai #bujo, että niistä herää väkisinkin inspiraatio tehdä itsekin jotain yhtä hienoa. Itse tehty bullet journal on paljon hauskempi kuin mikään valmiina ostettu kalenteri.

Mitä bullet journal sisältää?

Kaikkein yksinkertaisin bullet journal voisi koostua pelkästään siitä, että merkkaat itsellesi kuukausittain tärkeät päivämäärät ja teet joka päivä  listan tehtävistä. Kun saat tehtävän suoritetuksi, piirrä rasti viereen.

Bullet journal kalenteri

Koska elämässä on sekä kiireellisiä että vähemmän kiireellisiä tehtäviä, vihosta saa kuitenkin enemmän irti, kun sinne hahmottaa myös pitkän linjan suunnitelmia. Epämääräiset haaveet ja vaativat ikuisuusprojektit jäävät helposti jokapäiväisten tehtävien jalkoihin, jos ei niille varta vasten varaa aikaa. Kun kirjaat ne vihkoon ja teet niistä tavoitteitasi, niistä voi lopulta tulla totta. Itse olen harrastanut tätä jossain muodossa koko aikuisen ikäni aina tarpee mukaan ja olen todennut menetelmän hyödylliseksi.

Lisäksi vihkoa voi hyödyntää kaikenlaisten ideoiden ja ajatusten tallentamiseen, tapahtumien muistiinkirjaamiseen ja omien saavutusten tarkkailuun - tai mihin tahansa, mistä voi olla jotain hyötyä tai iloa omassa elämässä, vaikka vieraslistan laatimiseen lasten syntymäpäiväjuhliin. Voit myös tehdä seurantataulukon, johon kirjaat montako tuntia päivässä käytät liikuntaan, sosiaaliseen mediaan tai opiskeluun. Ehkä yllätyt tuloksesta ja haluat muuttaa ajankäyttöäsi. Voit myös luoda itsellesi tavoitteita ja seurata edistymistäsi vihkosi sivuilla ruksimalla välitavoitteita. Tuttua puuhaa tämäkin.

Jotkut merkkaavat tehtäviä monimutkaisella avainsysteemillä. Itse pidän systeemiä tarpeettomana, koska tiedän omista merkinnöistäni muutenkin, mistä on kyse. Minulla tummat pallukat tarkoittavat uutta tehtävää, rasti tarkoittaa että tehtävä tuli valmiiksi tai poistui muuten listalta. Avoin pallukka seuraavan päivän tehtävälistalla tarkoittaa avoimena olevaa tehtävää eiliseltä tai edellispäivän listalta. Tärkeät asiat - jos niillä on vaara unohtua - merkkaan punaisella tai huutomerkillä.

Mitä tarvitaan aloitukseen?

Bullet journal ei vaadi kalliita investointeja. Voit ostaa euron vihon tai vähän kalliimman kovakantisen muistion. Lisäksi tarvitset hyvän kynän kirjoittamiseen, esimerkiksi mustan kuitukärkikynän. Viivoittimestakin voi olla apua. Perusvarusteiden lisäksi voit hankkia tarvikkeita vihon koristeluun, esimerkiksi tarroja tai koristeteippejä. Jos tykkäät piirustella ja käyttää värejä, testaa ensin, meneekö muste tai väri sivun läpi. Voit myös liimata bullet journal - vihkoon kaikenlaista kivaa ja hyödyllistä. Alla olevasta linkistä voit tulostaa vuoden 2017 kalenterin suomen kielellä. Siitä voi leikata ja liimata valmiit kuukaudet vihon kuukausisivuille, niin säästää käsin kirjoittamisen vaivan.

HUOM! Vuoden 2018 tulostettava kalenteri ja kuukaudet bullet journaliin löytyvät täältä: Tulosta vuoden 2018 kalenteri .



Tulostettava kalenteri 2017 suomeksi

:: 
Tulostettava A4 kalenteri 2017 >

Bullet Journal -systeemiä voi soveltaa monella tavalla - sen paras ominaisuus onkin joustavuus ja valinnan vapaus. Voit muuttaa ohjeita omalla tavallaan ja keksiä itse lisää. Itseäni viehätti erityisesti se, että tässä on kaikki tärkeä koottuna yksiin kansiin. Itselläni on nimittäin ollut tapana hukata irralliset muistilistani ja -lappuni.

Näin pääset alkuun:

1. Hanki vihko.
2. Merkitse ensimmäinen aukeama sisällysluetteloksi. Numeroi sivut ja päivitä sisällysluettelo aina, kun lisäät vihkoon uusia aiheita, kuten "Tammikuu" tai "Idealista".
3. Varaa sivu tai aukeama jokaiselle kuukaudelle ja kirjoita sinne tärkeimmät tapahtumat ja tavoitteet.
4. Aloita viikko listaamalla tärkeimmät asiat.
5. Tee joka päivä tehtävälista ja merkkaa rastilla, kun saat tehtävän tehdyksi.
6. Siirrä kesken jääneet tehtävät tuleville päiville, jos ne ovat vielä ajankohtaisia.
7. Lisää vihkoon listoja erilaisista aiheista tarpeen mukaan. Voit esimerkiksi suunnitella ruokalistoja, kerätä hankintalistoja, idealistoja, toivelistoja tai vaikka kerätä talteen mieltä piristäviä ajatelmia.

© Ohje ja kuvat: Auer Media


LISÄÄ IDEOITA:

| Askartelu |

.

 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & keittiö¶ | Juhlat | Joulu | E-kortit | Keskustelut | Info | Auer Media | Palaute |

Web
Analytics Made Easy - StatCounter