Sivustolla käytetään evästeitä. Lue lisää >

Perhekerho

PIHA & PARVEKE

Ruukkupuutarha

Ruukkupuutarha - 15 ideaa pihalle ja parvekkeelle

Kokoa kukista ja yrteistä kätevä ja kaunis ruukkupuutarha pihalle, terassille tai parvekkeelle. Ruukkuja on helppo siirrellä tarpeen mukaan kasvien kehittyessä. Ruukut voi myös nostaa sisään suojaan myrskyltä ja takatalvelta.

Ruukkupuutarhasta saa iloa alkukesästä syksyyn asti, kunhan vain kukkia muistaa kastella riittävästi. Muista myös nyppiä kukkivista kukista lakastuvat kukinnot pois ja lannoittaa niitä silloin tällöin, jos haluat varmistaa kukinnan jatkumisen.

Tälle sivulle on koottu 15 kivaa ideaa ruukkuistutuksiin - toivottavasti löydät ideoita omiin istutuksiisi!

1. IDEA: RUUSUTARHA

IDEA 1: Ruusutarha - Ruusuja ruukussa parvekkeelle

Ihan tavallisia äitienpäiväruusuja voi kasvattaa ruukuissa terassilla tai parvekkeella. Näyttävän istutuksen saa yhdistämällä useita taimia. Kuvan ruusuruukkujen alustana on puinen mansikkalaatikko ja sen alla on rottinkikori. Kokeile myös upeita suurikukkaisia lajikkeita!


2. IDEA: DIY KUKKATELINE

IDEA 2: DIY kukkateline Jalopelargonia Ikean jakkaralla

Ikean metallijalkaiset Marius-jakkarat tai vastaavat sopivat hyvin kukkatelineeksi terassille tai parvekkeelle. Aseta kaksi kesäkukkaa suojaruukkuihin kukkakoriin, nosta kori jakkaralle ja näppärä kukkateline on valmis! Korin voi nostaa lattialle, jos jakkaraa tarvitaan välillä istumiseen. Kuvan korissa kasvaa jalopelargoniaa.

3. IDEA: KUKKIVA YRTTITARHA

IDEA 3: Kukkiva yrttitarha - Basilika krysanteemi persilja

Istuta yrttejä ruukkuihin ja kokoa ryhmäksi kesäkukkien kanssa. Yrttejä voi kasvattaa keväällä siemenistä - osaa myös pistokkaista. Myös osa kaupan ruokaosastolta ostetuista mausteyrteistä sopii uudelleenruukutettaviksi. Basilikaa ja minttua on helppo lisätä latvapistokkaista. Siemenistä voi kasvattaa vaikkapa nopeasti itävää rukolaa tai herneenversoja. Kuvassa näkyy basilikaa ja persiljaa, keskellä valkoinen ruukkukrysanteemi.

4. IDEA: KEITTIÖYRTIT ULKOSALLA

IDEA 4: Keittiöyrtit basilika lehtipersilja timjami ulkona

Jos yrttejä kuluu tiheään tahtiin, niitä ei välttämättä kannata istuttaa uusiin ruukkuihin. Ne voi siirtää ulos suojaisaan paikkaan myös omissa ruukuissaan syväreunaisessa astiassa, johon mahtuu riittävästi kasteluvettä. Kun yksi yrteistä on käytetty loppuun, voi tilalle hankkia uuden. Kuvan astiassa kasvaa basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia.

5. IDEA: KORI KUKKAPÖYTÄNÄ

Korit eivät ole käteviä vain ruukkujen suojina vaan niitä voi käyttää myös kukkapöytinä. Kannellinen kori (ks. kuva ylempänä) on hyvä sinällään. Kannettomat korit voi kääntää nurin päin. Jos kotoa ei löydy vanhoja säilytyskoreja, niitä voi hankkia kirpputoreilta kohtuulliseen hintaan.

6. IDEA: ALUMIINIVUOKA KUKKAVATINA

IDEA 6: Alumiinivuoka - Kastelu lomalla parvekkeella

Vanhat alumiinivuoat ja -kattilat sopivat mainiosti kukkavadeiksi ja ovat sekä kauniita että käteviä etenkin loma-aikaan. Jos kukat jäävät muutamaksi päiväksi pihalle tai parvekkeelle ilman kastelua, vuokiin mahtuu reilusti vettä. Alumiiniastioita voi etsiä mummilasta tai kirpputoreilta. Kuvassa näkyvä vaaleanpunainen kasvi on nimeltään kerrottu tulilatva.

7. IDEA: PIILOPUUTARHA

IDEA 7: Piilopuutarha - Kukat varjossa parvekkeella

Useimmat kukat ja kasvit viihtyvät valossa mutta eivät siedä kovaa paahdetta koko päivää. Esimerkiksi hortensiat ja monet muut kesäkukat viihtyvät hyvin paikassa, johon aurinko pilkistää vain osan päivästä. Niinpä pienen mutta paahteisen parvekkeen tai terassin varjoisan reunan voi hyödyntää kukkien kasvatuksessa ja aurinkoiselle puolelle voi laittaa aurinkotuolin. Kuvan kasvit vasemmalta oikealle: timjami, persilja, hortensia ja valesypressi.

8. IDEA: RUUKUT PENSAAN JUURELLA

IDEA 8: Ruukkupuutarha pensaan juurella - Dahlia tähtisilmä syreeni

Ruukkupuutarhan voi koota pensaan edustalle ja sävyttää kukat pensaan kukinnon värin mukaan. Kun pensas on kukkinut, ruukkupuutarha jatkaa kukoistustaan. Syreenin ja havujen edustalla kasvaa vaaleassa ruukussa hennon vaaleanpunaista dahliaa, isossa ruukussa luultavasti varrellista, sinertävää tähtisilmää, pienissä ruukuissa siniliilaa petuniaa, terrakottaruukussa monivuotista isomaksaruohoa ja aluskasvina ruukuissa ja lautasilla muita matalakasvuisia, vihreä- ja punalehtisiä maksaruohoja. Taustalla pilkistää basilika-persiljaruukku.

9. IDEA: RUUKKU RUUKUSSA

IDEA 9: Ruukku ruukussa, samettikukka ja mehitähti

Isoja ja pieniä ruukkuja voi pinota päällekkäin. Kuvan iso ruukku on haljennut talvella, mutta se pysyy kasassa seinää vasten ja on hyvä alusta hiukan pienemmälle ruukulle. Ylempään ruukkuun on istutettu samettikukkaa ja maksaruohoja, alempaan kattomehitähteä. Mehitähteä on helppo jakaa. Pieniä ruusukkeita voi irrottaa ja painaa multaan. Jokaisesta ruusukkeesta kasvaa uusi kasvi.

10. IDEA: KIVIKKOPUUTARHA RUUKUISSA

IDEA 10: Kivikkopuutarha ruukuissa pihalle parvekkeelle

Jopa pienen kivikkopuutarhan voi kasvattaa ruukuissa. Idea sopii pihalle paahteiseen paikkaan, mutta yhtä hyvin myös parvekkeelle. Istuta maksaruohoja ja mehitähtiä pieniin, mataliin ruukkuihin ja yhdistä istutukseen luonnonkiviä, niin saat kuumaa aavikkotunnelmaa pihalle ja parvekkeelle! Ei haittaa, jos kastelu joskus unohtuu.

11. IDEA: JOTAIN PUNAISTA

IDEA 11: Punaista ruukussa - paprika chili tomaatti

Oletko kyllästynyt iän ikuisiin pelargonioihin mutta tykkäät punaisesta? Kokeile vaihteeksi paprikaa, chiliä tai tomaattia parveke- tai terassikasvina. Kasvit sopivat valoisaan paikkaan, jossa ei tuule. Ruukut voi nostaa sisälle takatalven tai kovan tuulen sattuessa. Kasvata siemenistä keväällä tai osta valmiit taimet kesällä. Kuvan minipaprika on hankittu valmiina taimina.

12. IDEA: JOTAIN HAUSKAA

IDEA 12: Hauskaa - patsaita pupu pihalle parvekkeelle

Jos pelkät ruukut tuntuvat tylsiltä, hanki puutarhapatsas pihan tai parvekkeen piristykseksi. Kuvan pupua on vuosien varrella siirrelty monenlaisiin istutuksiin.

13. IDEA: MINIMALISTINEN RUUKKUPUUTARHA

IDEA 13: Vaaleat ruukut minimalistin puutarhaan

Minimalistin puutarhassa ei harrasteta turhaa koristelua. Jos tyylisi on minimalismi, hanki vaaleita tai harmaita perusruukkuja ja istuta niihin värimaailmaltaan yhteneväisiä kasveja. Vihreä ja valkoinen ovat varma joskaan eivät ainoa valinta minimalistiseen ruukkupuutarhaan. Syötävät kasvit pihalla tai parvekkeella ovat paitsi kauniita myös hyödyllisiä.

14. IDEA: MAALAA RUUKUT

IDEA 14: Patinoidut maalatut ruukut säästöbudjetilla

Jos taimihankinnat tyhjensivät tilisi eikä ole enää varaa ostaa suojaruukkuja kaikille kukille, tylsät muoviruukut saa sopimaan muihin ruukkuihin maalaamalla ne akryylimaaleilla. Saat kauniit, patinoidut ruukut säästöbudjetilla, kun pohjamaalaat muoviruukut valkoisiksi ja töpöttelet päälle harmaata maalia esimerkiksi rypistetyllä kangaspalalla. Vasemman kuvan ruukussa kasvaa kirjavaterälehtinen krysanteemi.

15. IDEA: VASTAVÄRIT

IDEA 15: Vastavärit - timanttikukka ja petunia

Jos mimimalismi ei ole sinun tyylisi ja saat väreistä energiaa, kokeile vastavärien yhdistämistä. Esimerkiksi siniliila ja keltaoranssi korostavat toisiaan. Keltainen kukka on nimeltään timanttikukka ja taustalla näkyy siniliila petunia. Annetaan kaikkien kukkien kukkia!

Tietoa kesäkukkien sopivuudesta aurinkoon, varjoon ja puolivarjoon löydät täältä: Kesäkukkia sopiville paikoille.

Teksti ja kuvat: © Auer Media / 09.06.2018 / Päivitetty 08.06.2020Web
Analytics Made Easy - StatCounter