Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

Milloin veisit lapsen lääkäriin?

- - 30.08.2009 - 09:17

Meidän 1,2-vuotias poika on tänään neljättä päivää kuumeessa (aamulla 38 C:n kieppeillä ja illoiksi noussut 39 asteeseen tai vähän yli). Samoin hänellä on hirveä räkätauti, muuten yleiskunto on kohtuullisen hyvä. Jaksaa puuhata jonkun verran lelujensa kanssa ja on ihan hyväntuulinen, syö ja juo myös kohtuu normaalisti. Kysymys kuuluukin, että milloin sinä veisit lapsesi lääkäriin, jos kuume vaan jatkuu ja jatkuu? Tietenkin ymmärrän, että jos olotila huononee, tms. muuta huolestuttavaa ilmaantuu, niin heti. Kauhean vaikeeta tietää, milloin oikeasti on järkevää lähteä näytille, kun en viitsisi turhaankaan lasta terveyskeskukseen raahata (=lääkäri sanoo, ettei asialle voi mitään, kun on vaan tavallinen flunssa).


VASTAUKSET:


Justiina - 30.08.2009 - 09:47

Kyllä itse varmaan veisin jo lapsen näytille...


Nikotus - 30.08.2009 - 09:52

Noin pieni kun on, kolme päivää saattaisin katsoa, neljäntenä päivänä voisin jo viedä näytille. Voisin ainakin soittaa päivystykseen ja kysyä mielipidettä.

Tosin, itse aikoinani soitin päivystykseen, kun pojalla (noin 1-v silloin) oli hirvittävä yskä ja hieman nuhaa monta päivää (ei muuta oiretta, hyvin söi ja leikki normaalisti, öisin yski tajuttomasti). Päivystyksessä sanottiin, ettei yskälle voi mitään enkä vienyt näytille. Viimein yskä parani monen päivän päästä. Myöhemmin samanlainen hirvittävä yskä uusiutui ja vietiin näytille -> korvatulehdus, johon saatiin antibiootti ja paha yskä lähti parissa päivässä.

Ja sen kerran päätin, että jos itsestä hiukankin tuntuu, että lääkärissä voisi tenavaa näyttää, lääkäriin myös lähdetään vaikka päivystyksessä sanottaisiin, ettei asialle mitään voi tehdä! Kyllä sen itse tietää, milloin lapsi ei normaali ole.

Itse myös tässä arvon par'aikaa, koska tenavan kanssa lääkäriin mennään. Viikon verran pientä nuhaa, ei kuumetta (paitsi viime yönä), koko ajan menee huonommaksi. Viime yönä yskittiin, jos ensi yönä yskii vielä, huomenna mennään lääkäriin. Päivystykseenkin on huomenna helpompi päästä kuin nyt. Meillä kun nuo korvatulehdukset ei tuon kummemmin välttämättä oireile enkä halua niiden älyttömän pahaksi menevän.


Bubona - 30.08.2009 - 11:30

Mä soitin tytön 3 päivää kestäneen 40 asteen kuumeen jälkeen tk:seen ja hoitaja totesi vain että tulkaa parin päivän päästä jollei laske, päivystysaika olisi _turha_. Me mentiin sitten 5.päivänä uudelleen kun lähenteli jo 41 astetta ja lääkäri sanoi että _joku virus_, jollei laske tai nousee _korkeaksi_ tulkaa parin päivän päästä taas... Kuume alkoi laskemaan sit 7. päivänä, oli ikää tosin vasta 8kk silloin.

Mä oon ite pitäny rajana tota 3 päivää kuumetta, mut enää en tiijä milloin pitäis mennä jos seuraavan kerran kuume jatkuu...


Just - 30.08.2009 - 11:48

tuollaisen edellisenkaltaisen vastauksen vuoksi EN IKINÄ veisi lastani terveyskeskukseen, vaan yksityiselle lastenlääkärille! Ne arpoo tk:ssa ihan päin helvettiä diagnooseja ja voi olla jopa vaarallista lapselle. Enkä missään tapauksessa jäis kotiin katselemaan, kun joku puhelimessa sanoisi kolmen päivän korkean kuumeen jälkeen, että "turha tulla tänne". Yksityisellä saan sentään edes verikokeet, joka kertoo yleiskunnon tason.


Jenna - 30.08.2009 - 12:03

mä soittelisin tk:seen. Jos epäilevät sikainfluenssaa, niin antavat sitten siihenkin ohjeet!


Justiina - 30.08.2009 - 12:10

Meillä käytetään ainoastaan yksityisten palveluita noiden "katsellaan" kommenttien takia!
En ikinä itse katselisi korkeassa kuumeessa olevaa lasta kuin yhden päivän!
Kuulosti aika uskomattomalle tuo Bubonan juttu...ja vielä niin pieni lapsi!
Meillä viedään poika heti lääkäriin, jos vähänkään sille tuntuu!

Neuvolassa on mielestäni joskus sanottu, että jos kuume ei muutaman päivän sisällä laske lääkkeillä - lääkäriin!
Itse tunnet lapsesi parhaiten!


onpa - 30.08.2009 - 13:54

täällä moneen lähtöön.. Aika älytöntä on kyllä tuokin että jo yhden kuumeisen päivän jälkeen kiikutetaan lapsi lääkäriin?! Kuumeen nousuhan ilmaisee sen, että ihmisen ruumiin immuunijärjestelmä toimii ja taistelee taudinaiheuttajia kuten bakteereja ja viruksia vastaan. Kuumeella on siis tarkoituksensa!

Ei ole mitään määritelmää kuinka monta päivää kuumeista lasta voi kotihoidossa pitää. Vaikka kuume kestäisi viisikin päivää, mutta lapsi on kuitenkin suhteellisen hyväkuntoinen, ei se edellytä välttämättä lääkärissäkäyntiä. Jos taas kuume on jatkuvasti ja useamman päivän korkea, noin 40 asteen kieppeillä, tai jos lapsi on vetämättömän oloinen ja poikkeuksellisen väsynyt, niin silloin kannattaa lääkäriaikaa varailla. Eli paljon oleellisempaa on lapsen kunto, kuin kuumeen kesto.

Virusinektioihin liittyvä kuume kestää yleensä parista päivästä viikkoon. Eli viikon kestäneen kuumeen jälkeen viimeistään mentävä näytille (jollei lapsen voinnissa sitä aiemmin ole ollut hälyyttävää) koska silloin saattaa kyse olla jonkin sortin tulehduksesta.

t:hoitsu


Hoitsulle - 30.08.2009 - 15:01

tiedoksi, ettei kukaan järkevä äiti-ihminen katso kuumeilevaa lasta viikkoa viemättä lääkäriin! Paitsi ehkä sinä itse...


Tyyne - 30.08.2009 - 16:18

Minun mielestäni lapsi on syytä viedä lääkäriin silloin, kun alkaa miettiä, pitäisikö hänet viedä lääkäriin.


t - 30.08.2009 - 16:28

Samat lääkärit ne siellä yksityiselläkin niitä diagnooseja arpoo. Ovat toki usein avuliaampia ja tarjoavat heti eri testejä. Palvelu on usein parempaa, mutta ei yhtään ammattitaitoisempaa.


hoitsu - 30.08.2009 - 17:50

En kyllä tarkoittanutkaan että viikkoa pitäisi odotella ennen lääkäriin viemistä.. Vaan sitä tekstilläni halusin sanoa että lapsen voinnin mukaan lääkäriin, eli jos on kovin vetämätön ja poikkeuksellisen väsynyt. Mutta jos kuumeilu on vaan lievää, ja lapsi on virkeä eikä näytä olevan kivulias/valittele kipua, niin miksi pitäisi lääkäriin viedä heti muutaman kuumepäivän jälkeen? Jos siis lievää kuumeilua on viikon kestänyt, niin lääkäriin kuitenkin VIIMEISTÄÄN mentävä viikon päästä.


t:lle - 30.08.2009 - 18:44

Kyllä se on hiukan eri asia onko lääkäri lastentautien erikoislääkäri vai tavallinen tk:n YLEISLÄÄKÄRI, joten jos palvelu on yksityisellä parempaa, on myös tietämys! Erehdyin kerran viemään kirkuvan lapseni terveyskeskukseen, jossa YLEISLÄÄKÄRI lapsen tutkittuaan sanoi taudin olevan tavallista flunssaa ja lähetti kotiin. Sain lopulta seuraavaksi aamuksi yksityiselle ajan, joka tutki ja sanoi korvien olevan puhkeamaisillaan ja ihmetteli, miten tk:n lääkäri ei ollut sitä muka huomannut...


Nikotus - 30.08.2009 - 18:50

Mä olen sitä mieltä, että mitä pienempi lapsi, sen herkemmin lääkäriin. Vaikka turhaankin. Koska pieni lapsi ei osaa itse kertoa, mikä vaivaa ja vaikka vaiva voi näyttää ulkopuolisen silmin suorastaan mitättömältä, se voi olla pahempi. Kyllä sen itse tietää, kun kaikki ei ole kunnossa.

Hoitsun neuvojen mukaan me ei oltaisi koskaan menty lääkäriin, vaikka nuo neuvot sinällään yleisesti ottaen paikkansa pitäviä on. Meillä korvatulehdukset eivät todellakaan pahasti ole oireillut. Kuumettakaan ei ole aina ollut eikä tenava kertaakaan ole ollut itkuinen tulehdusten takia. Mutta tenavan olon pahenemista odotellessa olipa yhdellä kerralla päässyt toinen korva jo puhkeamispisteeseen asti. Eli kun alkaa tuntua, että jokin ei ole normaalia, kiikutan tenavan lääkäriin.


aika - 30.08.2009 - 19:33

hurjaa viedä lääkäriin lapsi heti jos lapsella on kuume ollut päivän tai kaksi,jos ei muita oireita ole. Sehän on ihan normaalia että lapsi sairastaa flunssaa välillä johon kuuluu kuumetta.
Sitten jos kuume on kestänyt PÄIVIÄ, siis esim. 4 päivää, ja kuume ei laske edes supoilla. Tai jos lapsi ei juo mitään (huom! lasta täytyy väksin juotta kotona jos ei suostu juomaan, jos pelkän juomattomuuden takia vie lääkäriin niin lääkärissäkin ne vaan juottaa väkisin)

Jos lapsi on veltto, esim. ei liiku vaan makaa koko ajan silloin lääkäriin.

Itse en ole hoitoalan ihmisiä mutta maalaisjärki jo sanoo asiasta, ja jos on todella tuntee ettei lapsi ole kunnossa (äidit tietävät parhaiten) niin minä olen ainakin sanonut että epäilen korvatulehdusta (joka on aina pitänyt paikkaansa tähän asti).

Siksi kaikki lääkäri asemat on aina ihan tupaten täynnä kun mummot ja papat tulevat joka pienen kolotuksen takia lääkäriin tai kun lapsella ollut päivän kuume.

ystäväni kertoi että joku oli vienyt lapsen lääkäriin kun lapsi oli alkanut oksentamaan..?? jos muutaman kerran oksentaa niin mitä sitten? ei siihen kuole jos on kaksi kertaa peräkkäin oksentanut..


äksy - 30.08.2009 - 19:42

mun poika oli pienenä semmoinen, että jos se itki yöllä, niin vein sen aamulla lääkäriin ja sillä oli aina korvatulehdus(aina ei ollut kuumetta).terkkarin lääkäri sanoikin mulle, että mulla pitäisi olla oikeus kirjoittaa reseptit, koska itse tiedän heti, jos lapsella on korvatulehdus.
Poika ei siis itkenyt koskaan muulloin.


aika:lle - 30.08.2009 - 20:35

Oletko koskaan kuullut, että jos lapsi sairastaa, et voi jäädä töistä kotiin ilman lääkärintodistusta, ainakaan meillä, joten lääkäriin on lähdettävä, vaikka olisi se kuume kestänyt sen päivän tai oksentanut pari kertaa (jolloin en hoitoon veisi)!!!???!!! Suurimmassa osassa työpaikoista on nykyään sama käytäntö, kiitos kusettajien, jotka soittivat töihin ilmoittaakseen poissaoloistaan ja vähitellen poissaolot riistäytyivär käsistä, joten uusi käytäntö on se, että jokaisesta poissaolosta on oltava todistus. Pakko silloin on kasvattaa maksavana asiakkaana terveydenhuollon jonoja!


aika jatkaa - 30.08.2009 - 22:38

Se nyt on ihan eri asia jos tarvii vain lääkärintodistuksen asiasta että lapsi on sairas. (mielestäni työpaikkojen pitäisi tässä asiassa joustaa ja kelpuuttaa myös sairaanhoitajan todistus) Kyllä sairaanhoitajakin osaa katsoa että lapsi on sairas, ja kirjoittaa todistuksen siitä.
Ja tuolla aikaisemmalla kirjoituksella en tarkoittanut sairaslomatodistuksen hakua vaan yleensä lapsen viemisestä lääkäriin!!


aika:lle - 31.08.2009 - 08:37

Tarkoitinkin juuri sitä, että suuri osa todennäköisesti lähtee viemään sitä lastaan lääkäriin juurikin sen todistuksen takia. Menit sitten hoitajalle tai lääkärille, jonoa siitä syntyy kummastakin!


- - 31.08.2009 - 10:13

Tuosta tulikin mieleeni että voiko työnantaja vaatia sairaspoissaolosta juuri sen LÄÄKÄRINtodistuksen? Kun meillä niin on, ei kelpaa sairaanhoitajan todistus, eikä lapselle neuvolasta saatu todistus. Ja yhteenväliin kun sairasteltiin paljon, niin lääkärit ja vastaanotossa henkilöt äkäilivät minulle että miksi sinne tulen turhaan..!


emuli - 31.08.2009 - 21:42

Enpä nyt aina luottais noihin yksityispuolen lääkäreihinkään!!! Me veimme tytön joka viidettä päivää 40 asteen kuumeessa lääkäriin ja pyysimme pika crp:tä jne muita tutkimuksia. Mutta lääkäri totes vaan "että näkee jo tytön nenän päästä jotta tavan flunssaa vaan"!

Meilläkin neiti kuumeeesta huolimatta jaksoi leikkiä ja olla muuten normaalisti mutta alkoi yht`äkkiä itkemään kauhiaa valitus itkua, josta näki selvästi että johonki sattui. No sieltä kun ei apua löytynyt niin tk:hon ja munuaistulehdushan sieltä löytyi. Tyttö välittömästi osastolle missä vietettiin viikko että saatiin tulehdus arvot alas. Että kyllä ne ykstyisellä puolella tahtoo turhaa rahan perässä olla!!!!

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|