Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<< Etusivulle

<< Nettiopas: VAUVA | Vanhemmille | Etusivulle
Vanhemmille - VAUVA


Imetys - ohjeita ja vinkkejä imetyksen onnistumiseksi | Nettiopas: VAUVA |

IMETYS -
6 vinkkiä imetyksen
onnistumiseen

Imetys kannattaa, mutta valitettavasti se
ei aina onnistu odotusten ja toivomusten mukaisesti. Tässä joitakin käytännössä testattuja ohjeita ja vinkkejä, joilla voit edistää imetyksen onnistumista.

1. OPETTELE OIKEA IMETYSTEKNIIKKA

Oikea imetystekniikka on kaiken A ja O. Sairaalassa saat apua hoitajilta, mutta jos kotona tuntuu, että et saa rinnan päätä sopimaan mukavasti vauvan suuhun, pyydä apua neuvolasta tai kokeneemmilta imettäjiltä. Tekniikka sinänsä ei ole kovin monimutkaista: sinun pitää vain saada nänni riittävän syvälle suuhun ja vauvalla pitää olla suu sopivasti ammollaan, kuten yllä olevassa kuvassa. Mitä imetykseen tulee, paljon parjatut riippurinnat ovat tässä tehtävässä rintojen ehdotonta aatelia. Piukat ja pyöreät rinnat puolestaan on vaikea saada mahtumaan vastasyntyneen  suuhun, ja aluksi saattaa olla tarpeen alkuvaiheessa käyttää rintakumeja. Rintakumeja on käytössä synnytyssairaaloissa ja niitä voi ostaa kotiin kauppojen vauvatarvikeosastolta.

2. HOIDA RINTOJASI

Ikävä kyllä, nännit usein kipeytyvät imetyksen alkuvaiheessa, vaikka tekniikka olisikin oikea. Itselläni on käynyt näin joka kerta lukuun ottamatta ensimmäistä kertaa, jolloin jouduin käyttämään rintakumeja. Onneksi nännit kuitenkin paranevat itsestään muutamassa päivässä, ja sen jälkeen niiden iho on niin karaistunutta, että imetyksen myöhemmät vaiheet sujuvat ongelmitta. Nännien rasvaaminen siihen tarkoitetulla voiteella voi auttaa tässä vaiheessa. Samoin rintakumit suojaavat nännejä, jos kipu on kovaa. Älä anna periksi, sillä kipu on tosiaankin vain ohimenevää!

3. IMETÄ TIHEÄSTI

Rinnat tuottavat juuri niin paljon äidinmaitoa kuin vauva tarvitsee, joten anna vauvan imeä aina, kun hän haluaa. Tämä voi käytännössä merkitä sitä, että ajoittain imetyksestä tulee hyvinkin tiheää, sillä maidon tarpeen kasvaessa vauva tietysti ryhtyy töihin maitomäärän lisäämiseksi ja itkee rintaa usein. Kun vauva itkee, hän ei siis pyydä lisämaitoa pullosta vaan yksinkertaisesti lisää rintaa - vaikka sitten tyhjääkin. Tämä pätee myös imetyksen myöhempiin vaiheisiin.

4. IMETÄ RINNAT TYHJIKSI

Aluksi pieni vauva ei ehkä jaksa imeä kovin pitkään eikä molemmista rinnoista samalla kerralla, mutta tilanne muuttuu pian. Anna vauvan imeä molemmat rinnat tyhjiksi, niin maidon tuotanto vain kiihtyy entisestään. Koska vauva yleensä imee ensimmäiseksi annettavaa rintaa innokkaammin, vuorottele aloittavaa rintaa, jotta rinnat kehittyvät tasapainoisesti. Itse olen huomannut, että myös asento vaikuttaa siihen, mihin kohtaan rintaa maitoa alkaa muodostua, joten myös asentoa kannattaa vaihdella. Kun imetät sekä istuen että makuuasennossa, rinnat täyttyvät maidosta tasapuolisesti koko tilavuudeltaan.

5. TEE IMETYSTILANNE HELPOKSI

Jotkut pitävät imetystä hankalana, koska se vaatii niin paljon järjestelyjä. Pitää ainakin hakea valmiiksi imetystyyny, rintarasvat, pulautusliina ja ehkäpä vielä lisäksi käydä vaihtamassa vaippa, sulkemassa puhelin ja laittamassa sopivaa taustamusiikkia. Unohda turhat hössötykset! Yksinkertaisimmillaan imetys sujuu niin, että otat vain vauvan syliin ja alat imettää, ja kun imetys on ohi, laitat hänet takaisin nukkumaan tai ehkäpä lattialle leikkimään. Kunhan alkuhankaluudet on voitettu, imetys onnistuu lopulta missä ja miten tahansa ilman erityisiä apuvälineitä ja valmisteluja: autossa, puiston penkillä, tietokoneen äärellä... Verrattuna työlääseen pulloruokintaan imetys on paljon helpompaa.

6. LUOTA ITSEESI

Koska imetyksen epäonnistuminen fyysisistä syistä on jokseenkin harvinainen ilmiö, on selvää että syy löytyy useimmiten korvien välistä. Vaikka oikea tekniikka onkin tärkeää, onnistumiseen vaikuttaa ennen kaikkea oma itseluottamus. Koska maidon riittävyys on hyvin pitkälle uskon asia, imettäjän omista uskomuksista tulee itseään toteuttava ennuste. Jos maidon riittävyydestä on epäilyksiä, turvautuminen "varmuuden vuoksi" annettuun lisämaitoon sinetöi ennusteen, sillä rintamaidon korvaaminen pulloruokinnalla vähentää rintamaidon muodostumista myös jatkossa.

Ikävä kyllä tästä tiedosta on imetysongelmien kanssa painivalle vain vähän hyötyä, sillä "korvienväliasioita" on hyvin vaikea muuttaa. Erityisen vaikeaa se on silloin, kun maidon vaje ei ole enää kuviteltua, vaan maidon tulo tosiaankin loppuu kuin seinään - näinkin nimittäin voi käydä. Lukkoa voi yrittää avata lepäämällä ja rentoutumalla sekä tukeutumalla omaan puolisoon, muihin läheisiin tai vaikkapa imetystukiryhmään.

Voi olla, että lukko aukeaa ja maidon heruminen lähtee näin uudestaan käyntiin, mutta voi myös käydä niin, että imetys ei kerta kaikkiaan onnistu. Silloin tietysti ainoa mahdollisuus on antaa vauvalle äidinmaidonkorviketta. Tämä voi olla pettyneelle äidille kova pala. Onneksi kuitenkin myös korvikkeella ruokituista vauvoista kasvaa useimmiten ihan terveitä lapsia, vaikka tilastollisesti katsoen riskit tiettyihin vaivoihin lisääntyvätkin. Yhden imetyksen katkeaminen ei myöskään ennusta tulevaa, eli seuraavalla kerralla imetys voi onnistua ilman mitään ongelmia.

Onnea imetykseen ja mukavaa ja stressitöntä yhdessä oloa vauvan kanssa!

- Anneli Auer


<< << Nettiopas: VAUVA | Vanhemmille | Etusivulle

| Perhekerhon keskustelut: VAUVA |

.

.

 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & keittiö | Juhlat | Joulu | E-kortit | Keskustelut | Info | Auer Media | Palaute |

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter