Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<<  Raskaus & odotus | Vanhemmille | Etusivulle
Vanhemmille - VAUVA

Valmis synnyttämään - ensisynnytys

| Nettiopas: Raskaus, odotus, synnytys |

Synnytyskertomus:
Valmis synnyttämään - ensisynnytys

---

Laskettu aika oli mennyt yli kaksi päivää ja olin henkisesti jo täysin valmis synnyttämään. Aamulla kävin neuvolassa jossa kuulin että paikat oli vielä ihan kiinni. Harmitti. Kotiin menin siis apteekin kautta ja sain apteekkarin hymyilemään ostamalla pullon risiiniöljyä.

Illalla lähdin työkaverin luokse kahville ja sen jälkeen maistelin kamalaa risiiniöljyä tuoremehuun sekoitettuna. Päätin myös viedä koiran kävelylle ja jännitin kuinka pitkälle pääsisin ennen kuin vessa kutsuisi. Mutta öljy ei auttanut mitään! Edes iso hätä ei tullut. Harmitti enemmän. Menin nukkumaan ja kun mies kömpi viereen kello yhden jälkeen ehdottelin seksiä. Se teki kovasti kipeää mutta puhisin, että anna mennä vaan, loppuun asti! Nukahdin.

OVATKO NÄMÄ SUPISTUKSIA?

Kello 3.20 heräsin aivan kamalaan kipuun. En pystynyt liikkumaan ja arvasin risiiniöljyn tekevän temppunsa. Kivun hellittäessä ryntäsin vessaan ja pöntöllä kipu uusiutui. Puristin vatsalihaksilla ja sain suolen toimimaan, pissat lirisi myös. Kurkistin aikaansaannoksiani ja olin onnessani sillä pöntössä oli limatulppa! Liihotin takaisin miehen viereen jolle kuiskasin limatulpan irronneen. varmasti kahden viikon sisällä ainakin saadaan synnyttää. Mies nukahti heti uudelleen ja etsin mukavan asennon. Mutta samassa räjähtävä kipu uusiutui uudelleen. Kyyneleet tirpahtivat silmiin ja lamaannuin täysin. Kivun jälkeen nousin ylös, olisin halunnut nukkua.

Kipu uusiutui taas ja jouduin oksentamaan. Mietin ovatko nämä supistuksia? Kuinka kukaan voi tällaista kipua kestää monta tuntia! Kamalaa! Supistuksia tuli kolmen minuutin välein ja kestivät minuutin kerralla. Kävelin ympäri asuntoa ja mietin koska saisi mennä sairaalaan, en kestäisi tätä kipua. Pakkasin supistusten välissä laukun ja päätin pestä alapään, seksin jäljet pois. Kamala kipu!

Mies heräsi ähinääni ja ihmetteli mitä oikein teen. Sanoin että supistaa, mutta ei kai tässä mitään kiirettä. Mies kysyi voiko kuunnella musiikkia kuulokkeilla. Lupasin ja jatkoin kävelyä. Minuutin päästä mies otti kuulokkeet pois ja alkoi teksti tv:n kautta laskea supistuksia. Kolmen minuutin välein ja minuutti - kaksi kerralla, joskus toinen supistus alkoi ennen kuin edellinen loppui. Mies hoputti soittamaan sairaalaan ja kysymään saako tulla jo. Turhaa sinne ei lähdettäisi! Kätilön neuvo oli, että olkaa vain kotona. vaikka supistaa usein niin ei ole vielä tarvetta sairaalalle koska vasta tunti on supistanut ja pystyn supistuksen aikana puhumaan. Itketti.

Kävelin edelleen ympyrää. Tunnin kuluttua en halunnut enää jäädä kotiin. Mies lähti hieman äkeissään hakemaan autoa ulko-oven eteen: hän ei turhaa keikkaa halua tehdä. Lähtiessään käski tulla viiden minuutin kuluttua alas. Vaadin häntä tulemaan takaisin ylös hakemaan minut. Sanoin että en pysty edes pukemaan! Kävelin edelleen ympäri kotia. Mies tuli ja puki takin ja kengät minulle jalkaan. Asuimme kolmannessa kerroksessa eikä ollut hissiä. Alas meno kesti kauan ja mies ihmetteli enkö pysty yhtään nopeammin tulemaan. Ulkona oli kova pakkanen, auto oli jo ehtinyt lämmetä. Asetuin kontilleni etupenkille selkänojaan nojaten, pylly tuulilasia vasten. mies kauhistui että enhän minä nyt niin voi autossa olla. Karjuin: Ole hiljaa ja aja! Miestä nauratti, kyseli pitäisikö ajaa rantakadun kautta jossa oli nupukivitie. Ei naurattanut. Matka sairaalaan kesti muutaman minuutin.

SYNNYTYSSALIIN

Kuuden aikaan olimme sairaalassa. Mies jäi odotushuoneeseen ja minä jouduin pöydälle makaamaan piuhoihin, vaikka olisin halunnut kävellä. Kätilö luki korttiani ja katseli monitoria. Hiljainen nainen. Vääntyilin pöydällä ja vaikersin. Sitten kätilö kertoi tekevänsä sisätutkimuksen. Otti kipeää! Oho, 8 cm auki. Kätilö katsoi kelloa ja kertoi lapsen syntyvän tunnin sisällä, ohjasi minut kädestä vetäen vaihtamaan vaatteita ja huusi isälle samalla että nopeasti tänne jos haluat mukaan synnytykseen. En pystynyt vaihtamaan vaatteita kun supisti niin kovasti, halusin vain kävellä. Kätilö riisui minut ja puki vaatteet. vei minut synnytyssaliin, johon jäimme odottelemaan. Itse kävelin ympyrää ja kokeilin ilokaasua, jota kätilö oli neuvonut ottamaan. Kerran yritin mutta oli huono olo ja halusin vain kävellä. Käskin miestä hakemaan minulle jotain lääkettä.

Kätilöt olivat raportilla, mutta kätilö tuli paikalle hetken kuluttua ja tarkisti tilanteen. Hän pisti pyllynposkeen kipulääkkeen ja melkein samaan aikaan sain aloittaa ponnistamisen. Mutta siihen vaimenivat supistukset. Yritin muutaman kerran ja se oli aika huono suoritus. Vauvan sydänäänet heikkenivät ja kätilö sanoi, että vauvalla on nyt huono olla, se pitää saada äkkiä ulos. Kätilö laittoi tipan käteen voimistamaan supistuksia. Se auttoi hiukan mutta sitten loppui minultakin happi. Onneksi osasin sanoa, että pistelee käsiä ja mies sai antaa minulle happea, joka auttoi heti. Jaksoin ponnistaa, mutta avuksi kutsuttiin kolme muutakin kätilöä. Kaksi piti jaloista, yksi otti vastaan ja neljäs painoi vauvaa mahan läpi alaspäin. Kiljuin ottakaa se vauva jo pois, sattuu! Kätilö joutui hiukan leikkaamaan ja taas piti ponnistaa huonoilla supistuksilla.

Sieltä se poika syntyi 40 minuutin ponnistamisen jälkeen hyvillä pisteillä ja sain hänet heti syliini. Synnytys kesti tasan neljä tuntia, eli lapsi syntyi 07.20. Sairaalassa ehdimme olla 1,5 tuntia josta ponnistin 40 minuuttia. puhelimitse ohjeita antanut kätilö tuli pyytämään anteeksi että oli suositellut kotiin jäämistä. =)

Myöhemmin kätilöt kysyivät koska minulta oli mennyt lapsivesi. kerroin että en tiedä, ei ainakaan kotona. Mutta myöhemmin mietin olisiko vesi tullut samalla kun limatulppa irtosi.

Toinen lapsi syntyy kuuden kuukauden kuluttua ja mietin jo onko tahti sama vai puolet nopeampi kuten äitiysneuvolassa on varoitettu.

- Hanu

-

LISÄÄ KERTOMUKSIA

<<  Raskaus & odotus | Vanhemmille | Etusivulle

.


 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & keittiö | E-kortit | Keskustelut | Info | Palaute |