Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<<  Raskaus & odotus | Vanhemmille | Etusivulle
Vanhemmille - VAUVA

Sittenkin helppo synnytys

| Nettiopas: Raskaus, odotus, synnytys |

Synnytyskertomus:
Sittenkin helppo synnytys

---

Toisen ja kolmannen lapseni ikäero on vain vuosi, ja koska toinen lapseni syntyi vauhdikkaasti kolmessa tunnissa ja kotoa sairaalaan oli matkaa yli 70 km oli synnytys päätetty käynnistää. Asiaan vaikutti myös synnytyspelko. Alustavasti oltiin sovittu, että synnytys käynnistetään kun rv 38 täyttyy.

Rv 34 huomattiin, että kohdunsuu oli auki jo 3,5 cm ja kanavaa jäljellä 1 cm. Sovittiin seuraava aika 2 viikon päähän, jolloin katsottaisiin vauvan kokoa ja mahdollista käynnistämistä.

Rv 36+4 tunsin kotona parin tunnin ajan säännöllisiä supistuksia, eivät tosin olleet ns. synnytyssupistuksia, mutta kun olivat jatkuneet jo 2h soitin sairaalaan ja käskivät lähteä silti heti. Matkalla supistukset sitten loppuivat, mutta mentiin kuitenkin, kun ajattelin, että sitten kun lähtee niin tulee varmaan vauhdilla . Osastolle sitten siirrettiin odottelemaan viikonlopun yli ja minä epätoivoissani ajattelin, montakohan viikkoa täälläkin menee, jos ei lähdekkään itsestään syntymään.

Kätilö kertoi, että alle 40 viikon ei ehkä käynnistettäisi lainkaan muuten kuin hätätapauksessa. Olin melko tyrmistynyt ja ihmettelin kätilön kanssa,  miten saman sairaalan sisällä on niin eri käytäntöjä. Aiemmat lapseni olivat syntyneet rv 38 ja tästä viikostahan oli melkein jo sovittu!

SUPISTUKSENESTOLÄÄKETTÄ JA KÄYNNISTYSTÄ

Viikonloppu sairaalassa meni melko hyvin, koska vieraita kävi ja olin paljon myös kahvilassa. Lähdinpä vielä iltasella luvan saatuani kaverin kanssa kävelylle, ja niin alkoivat taas supistukset. Kello oli n.19.00, kun tulin sairaalaan takaisin, ja supistuksia tuli n.10 min välein. Soitin miehelleni ja sanoin,   että yöllä ehkä päästään synnyttämään. Osastolla otettiin käyrää ja supistuksia tuli n. 5-7 min välein.

Seuraavaksi sanoivat, että laittavat nyt supistuksenestolääkettä. Minä siihen että "Ai jaa, en siis olekaan tullut tänne synnytystä varten vaan estääkseni sen!" Edellisenä yönä kätilö oli nimittäin lohdutellut, että että näin hyvän kokoinen vauva kyllä varmasti lähtee lähipäivinä. Miksi sitä siis estellä???

Siis eri käytäntö eri ihmisillä tässäkin. Supistukset jatkuivat 2-5 min välein. Soitin taas miehelleni, että pysyy hälytysvalmiudessa. Minut kuitenkin siirrettiin yhden hengen huoneeseen, että vieruskaveri saisi nukuttua, ja taas laitettiin estolääkettä. Sain myös kipupiikkiä, vaikka sanoin että siitä tuli kaamea olo esikoista synnyttäessä. Kului vähän aikaa ja tuntui, että on ihan sekaisin pää ja oksensin koko ajan.

Aamulla klo 7 minut sitten siirrettiin saliin ja mieskin tuli sinne. Otettiin käyrää ja kätilö mietti, että eipä yön aikana ole supistuskäyrä paljoa muuttunut,  vaikka on 12 tuntia jo tullut säännöllisesti. Kätilö oli sitä mieltä, että nyt pitää jouduttaa, ja käynnistystähän muutenkin oli suunniteltu. Ihmetteli vielä, että yöllä oli laitettu estolääkettä.

Seuraavaksi tuli lääkäri, joka teki sisätutkimuksen ja totesi, että kalvorakko pullottaa niin, että saisi hyvin kalvot puhkaistua. Sitten se kuitenkin katseli papereita ja totesi, ettei aio käynnistää alle 40 viikkoista, koska voisi tulla hengitys- ym. vaikeuksia. Osastolle vain takaisin, kun ei supistukset kerran voimistu ja tihene!

Olin ihan kuollu ja sanoin osastolla, että maantaina lähden sitten kotiin ja tulen vaikka ambulanssilla sitten, kun synnytys alkaa. Pyysivät kuitenkin odottamaan aamuun ja lääkärikierrokseen.

Aamulla ei lääkäriä kuulunut ja ihmettelin, oliko minut kokonaan unohdettu. Meni 15 minuuttia, ja kätilö tuli sanomaan, että lähdetäänpäs sitten saliin. Olimme ihan ihmeissämme, että kotiinlähtölupaa tässä odoteltiin johon kätilö totesi, että ei ei, kyllä tänne on perjantaina jo laitettu, että maanantaina käynnistys. Eipä mulle oltu mitään sanottu.

VIHDOINKIN SALIIN

Saliin päästiin ja kätilö laittoi peräruiskeen ja kysyi, yritetäänkö ensin tipalla vai puhkaistaanko kalvot ja katotaan, lähtisikö sillä. Kieltäydyin tipasta, kun edellisestä tuli tosiaan kauheaa rajujen supistusten takia. Kätilö lähti kyselemään lääkäriä kalvojen puhkaisuun ja minä olin ihan paniikissa, kun hetki sitten olin vielä ollut kotiin lähdössä. Kaksin miehen kanssa odoteltiin ja kuunneltiin, kun viereisessä huoneessa synnytettiin. Kun se äiti huusi, minä aloin itkemään. Olin niin paniikissa, että muistan vieläkin sen tunteen, joka mut valtas... 

Lääkäri tuli ja kalvot puhkaistiin. Heti tuli supistus, joka oli ihan erilainen kuin aiemmin. Kello oli 9.45. Supistuksia alkoi tulla tiheästi ja pyysin saada jotain puudutetta. Pian vetelin ilokaasua hädissäni ja rupesin tuntemaan kauheaa vihlomista ja poltetta alapäässä. Muistan, kun kiljuin miehelleni, että  tuleeko mulla nyt supistus ja mies kattsoi käyrää ja sanoi, että ei. Aloin itkemään, kun ajattelin, että mitähän tämä sitten on, etten kestä enää, kun ei se vauvakaan vielä voi tulla.

Mies soitti kelloa ja kätilö tuli. Minä kiljuin, että tarvitsen epiduraalin ja kätilö sanoi, että kurkkaa ensin tilanteen. Sitten tuntui, että en pysty liikkumaan  yhtään ja mies joutui kääntämään minut selälleni. Tässä vaiheessa kätilö sanoi vain, että nyt vauva syntyy ja minä huusin: "Ei!" En tiedä miksi niin, mutta silloin halusin, että avautumisvaihe olisi vielä jatkunut ja ponnistusvaihe jossain monen tunnin päässä. Mies istui sängyn reunalla ja piti musta kiinni,  ponnistin päätä 2 kertaa ja vedin välissä ilokaasua kätilön kielloista huolimatta. Ponnistin vielä kerran ja poika syntyi kello 10:44. Vauva nostettiin mun syliin ja sanoin kätilölle: "Näin helppo synnytys, ei olisi tämmöstä tarvinnut 9 kk pelätä." Kätilö naureskeli, ettei uransa aikana ollut vielä kertaakaan kuullut, että äiti kehuu, kuinka helppoa oli, kun ei olla vielä napanuoraakaan katkaistu.

Terve poika siis syntyi, painoa 2740 g, pituus 47 cm, pisteet 8-9. Kun vauva oli jo syntynyt, tuli lääkäri vielä katsomaan ovelta ja sanoi, ettei ilmeisesti tarvita enää supistuksia lisäävää tippaa =) Jälkitarkastuksessa sanoivat, että jos meinaan vielä lapsia tehdä, tulee käynnistys todennäköisesti olemaan minun tapani synnyttää.

- 3:n äitee.

LISÄÄ KERTOMUKSIA:

<<  Raskaus & odotus | Vanhemmille | Etusivulle

.


 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & keittiö | E-kortit | Keskustelut | Info | Palaute |