Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<<  Raskaus & odotus | Vanhemmille | Etusivulle
Vanhemmille - Raskaus, Odotus, Synnytys

Synnytys - Synnytyskertomukset - Nopea ensisynnytys ilman epiduraalia

| Nettiopas: Raskaus, odotus, synnytys |

Synnytyskertomukset:
Nopea ensisynnytys ilman epiduraalia

---

Nopea ensisynnytys ilman epiduraalia

Perjantaina 20.7.07 illalla käytiin saunassa ja pelailtiin Afrikan tähteä. Supistuksia oli jonkin verran, muttei mitään kipeitä eikä säännöllisiä. 01.59 heräsin siihen, että mahaan sattui ja selkäänkin, ja aika kovasti.

Pomppasin ylös ja kävelin ympäriinsä kotona kuulostellen tuntemuksiani. Supistuksiahan ne olivat ja kovia ja säännöllisiä ja tulivat liian usein! Yritin hengittää voimakkaasti ja keskittyä siihen, sillä kipu oli jo aikamoinen. Välillä tuntui että taju lähtee, mutta jatkoin vaan kävelemistä ja hengittelyä. Yritin parhaani mukaan rentoutua supistusten välissä. Noh, supistuksia tuli KOLMEN MINUUTIN VÄLEIN, heti ensimmäisestä kipeästä supistuksesta lähtien.

Annoin lähtövaroituksen miehelleni puoli neljän maissa yöllä. Kun kaksi tuntia oli kulunut ja kellon oli noin 04, soitin synnytysosastolle. Kätilö vastasi: "Nyt on hieman paha tilanne, mutta tulkaa omien tuntemusten mukaan. Kokeilehan lämmintä suihkua vielä." Ymmärsin, että siellä oli jokunen muukin. Menin lämpimään suihkuun ja se olikin ihanaa, kipua ei tuntunut juuri lainkaan ja luulin jo supistusten loppuneen kokonaan. Olin suihkussa ehkä puoli tuntia. Vaille viisi lopetin suihkuttelun ja supistukset tuntuivat entistä voimakkaammilta. Viideltä sanoin, että nyt mennään, ei tästä tuu mitään.

Matka sairaalalle kesti ehkä kuusi minuuttia, mutta oli tuskainen. Supistuksia ehti tulla kolme. Perillä olimme ehkä kymmentä minuuttia yli aamu viiden. Jätimme auton sairaalan parkkipaikalle, aika kauas. Kävely raikkaassa aamuilmassa teki hyvää, vaikka supistukset olivatkin kovia. Synnytysosaston oven edessä oli kaksi autoa. Summeria painettuamme kätilö tulikin nopeasti paikalle. Vastaanottohuoneessa hän laittoi minut KTG- käyrälle. Samalla hän kokeili kohdunsuuntilanteen. Vähän jännitti, että onko tämä nyt sitä vai täytyykö tästä vielä lähteä kotiin. Kohdunsuu oli reilut kolme senttiä auki! Halusin ylös sängystä, sillä seisten oli paljon mukavampaa olla. Vauvan sydänäänet eivät kuuluneet tarpeeksi supistuksen aikana tällä menetelmällä.

Kymmenen minuutin kuluttua kätilö tuli hakemaan meidän synnytyssaliin, jossa vaihdoin vaatteet. Samalla sanoin, etten halua epiduraalia ja hänen tarjoamistaan Aqua-rakkuloista kieltäydyin jyrkästi. Hän tutki taas kohdunsuuntilanteen. Se oli jo viisi senttiä auki! Jotta sydänäänet saatiin kuulumaan oli vauvan päähän laitettava "pinni". Tämän vuoksi piti puhkaista kalvot. Se ei sattunut yhtään. Synnytyslääkärikin kävi paikalla katsomassa, että sydänäänet kuuluivat hyvin.

Samoihin aikoihin kätilö tarjosi ilokaasua, jota otin mielelläni. Tiesin, että sitä täytyy alkaa hengittämään ennakoivasti, mutta alussa se ei tuntunut onnistuvan. Opin nopeasti ja se AUTTOI todella paljon. Pystyin rentoutumaan supistusten välissä todella hyvin. Supistuksia tuli kahden minuutin välein ja ne näimme tuntemuksieni lisäksi monitorilta. Mieheni auttoi seuraamaan supistuskäyrää ja ennakoimaan ilokaasun kanssa. Jouduin makaamaan hetken, että vauvan pää ehti asettua paikoilleen kalvojen puhkaisun jälkeen. Halusin kuitenkin nopeasti ylös. Nojailin sänkyyn seisaaltani ja hengitin ilokaasua. Sain pian kävelytelineen, jota vasten oli parempi olla. Välillä imin ilokaasua kaksin käsin. Mieheni seisoskeli vieressäni ja piti ilokaasumaskia, jota vasten painauduin aina pahan paikan tullen. Asetelma oli hyvä. Myös vettä hän juotti minulle välillä, sillä ilokaasu kuivatti kurkkua paljon.

Näin mentiin siis ehkä puolitoista tuntia. Ponnistusvaihe alkoi 07.10. Ponnistamisen tarve oli huikea, mutta myös kipu oli kova. Ilokaasua ei enää annettu ja muita kivunlievityksiähän minulla ei edes ollut. Halusin jakkaralle, jolloin mieheni oli selkäni takan ja puristin hänen käsiään aina supistusten aikana. Kätilö istui edessäni lattialla. Siinä oli hyvä istua ja ehdin supistusten välissä päivitellä kätilöiden rankkaa työtäkin. Keskustelimme jossakin välissä myös synnytyksen nopeasta etenemisestä ja hän kysyikin naurahtaen: "Ootko varma et tää on sun ensimmäinen?"

Ponnistusvaihe oli 34 minuuttia pitkä. Lopussa, kun pää oli juuri syntymässä, tunsin kovaa ja repivää kipua. Kätilö teki epistomian ja pian sen jälkeen syntyi pää. Kätilö ehti juuri ja juuri sanoa: "Näetkö, pää syntyi jo." Taisin tiuskaista että EN. Samalla koko lapsi muljahti rääkäisten kätilön syliin, josta hän saman tien nosti sen syliini, noin kymmenen sekunnin iässä. Syntymäaika 21.7.07 klo 7.44. Ensin emme edes ajatelleet, oliko lapsi tyttö vai poika. Olin todella uupunut ja mahdollisesti oloni oli myös hieman tunteeton ja sekava. En edes oikein tajunnut asiaa. Siirryimme sängylle, jossa tarkastelimme veristä nyyttiä.

Tyttö se oli!

Tyttö vietiin toisen kätilön ja isän kanssa pesulle ja mitattavaksi. Painoa pienokaisella oli 3900g (tarkemmin sanottuna 3880g) ja pituutta 51 cm, päänympärys oli 36 cm. Istukka ja kalvot syntyivät kuusi minuuttia lapsen jälkeen.

Kätilö paineli kovasti vatsaani, joka oli vielä arka. Se sattui. Vertakin tuli paljon. Yhteensä menetin noin 700 ml ja se tuntui. Haavan ompelu oli tuskaista ja kysyinkin, eikö saisi tässäkin ilokaasua. Haavan lisäksi tuli pieni repeämä syvemmälle onkaloon.

Saimme voileipiä ja juhlatarjottimen synnytyssalissa. Suihkuun mennessä meinasin pyörtyä. Oli otettava rauhallisesti, vaikka olo oli makuulla yllättävän hyvä. Siirryimme perhehuoneeseen aamupäivällä, jossa elämä perheenä alkoi. Saimme hoitaa pienokaista itse aivan koko ajan. Kotiin lähdimme jo maanantaina, kun lapsi oli syntynyt lauantaina.

- Ensku

-

LISÄÄ KERTOMUKSIA

KESKUSTELE

<<  Raskaus & odotus | Vanhemmille | Etusivulle

.


 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & keittiö | Juhlat | Joulu | E-kortit | Keskustelut | Info | Auer Media | Palaute |