Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<<  Raskaus & odotus | Vanhemmille | Etusivulle
Vanhemmille - VAUVA

Yliaikainen synnytys

| Nettiopas: Raskaus, odotus, synnytys |

Synnytyskertomuksia:
Ei ihan niin kuin olin suunnitellut
- Yliaikainen synnytys

---

Raskausviikolla 41 minut passitettiin yliaikakontrolliin. Tahallisen kovakourainen sisätutkimus ajoi asiansa; supistukset alkoivat seuraavana yönä. Aluksi kuukautiskivuilta tuntuneet vihlaisut jatkuivat koko seuraavan päivän, löhöilin kotona kylvyssä ja otin kipuja vastaan. Illalla yhdeksän aikaan olin jo todella tuskissani, kouristukset tulivat n.10 minuutin välein.

AIKA LÄHTEÄ

Kymmeneltä soitin Kätilöopistolle ja kysyin milloin saan tulla; supistukset tulivat säännöllisesti 4 minuutin välein. Sanoivat, että tule kun siltä tuntuu. Se hämmensi minua; mistä minä sen voin tietää? Klo 1.20 kirjoitin viimeisen merkinnän päiväkirjaani: Oksettaa, sattuu. Mä haluan piiloon vaatekaappiin, sängyn alle, johonkin pehmeään ja pimeään. Miten mä kestän?!

Klo 2.25 Kätilöopiston Haikaranpesässä tehdyssä sisätutkimuksessa todettiin lapsiveden olevan todella vähissä. Klo 3.35 suoritettiin kalvojen puhkaisu, sillä vauvan heikentyneitä sydänääniä haluttiin seurata päähän laitettavilla antureilla.

Klo 5.50 kohdunsuun todettiin olevan auki 5cm. Kivut olivat helvetillisiä ja kätilö suositteli ilokaasua ja epiduraalipuudutusta. Kieltäydyin, sillä tunsin vielä jaksavani. Yritin pysyä päätöksessäni mahdollisimman vähistä toimenpiteistä. Mieheni intoutui kokeilemaan ilokaasua ja minäkin päätin kokeilla; tuloksena humalan kaltainen sekava olo ja välitön oksetuksen tunne. Kaasun hengittämisen aikana piti myös istua, mikä tuntui pahalta. Halusin kävellä kipujani pois. Hengitin kaasua kaksi kertaa ja päätin unohtaa koko jutun.

KIPU ON KUMPPANI

Klo 7.00 aloin olla paniikissa. Olin rättiväsynyt ja helvetillisten kouristusten näännyttämä. Uudelta kätilöltä sain kuitenkin henkisiä lisävoimia; itse seitsemän lapsen äitinä hän osasi sanoa tarvitsemiani sanoja. Hän puhui rauhoittavasti mielen ja ruumiin yhteistyöstä, hengittämisen ja asentojen tärkeydestä sekä suhtautumisesta kipuun. En saisi ajatella kipua vihollisenani vaan kumppanina.

Tähän asti paras asento oli ollut lattialla polvillaan sängyn reunaan nojaten, nyt asetuin istumaan suuren kumipallon päälle. Seuraavat pari tuntia olin täysin meditatiivisessa tilassa; kouristuksen tullessa keskityin hengitykseen ja kipuun, päästin sen kulkemaan lävitseni kuin minkä tahansa tuntemuksen. Huoneessa vierailevat kätilöt eivät olleet uskoa minun kärsivän supistuksista huomatessaan tietokoneen ruudulta niiden tulevan, niin hyvin kestin repivän kivun. Mielessäni oli vain yksi asia; kipu on ystäväni, antaa tulla vaan. Hyvä, kipu on hyvä, antaa tulla vaan.

Toiveeni käyttää vesiallasta avautumisvaiheessa ei ollut onnistunut kalvojen puhkaisun jälkeen, joten kätilö päästi minut suihkuun klo 10. Nuokuin tunnin suihkussa lähes nukahtaen aina supistusten välissä. Mielessäni kävi, etten ollut tarpeeksi aktiivinen. Halusin vain pois koko tilanteesta! Klo 11 kätilö teki sisätutkimuksen ja olin romahtaa; kohdunsuu ei ole auennut senttiäkään, synnytys oli keskeytynyt. Tunsin voimieni loppuvan. Sairaalassa kun oltiin, halusi kätilö puuttua tilanteeseen ja nopeuttaa synnytystä oksitosiinitipalla.

En jaksanut vastustaa ja päätin pyytää myös epiduraalipuudutuksen, kun kerran neuloilla alettiin tökkiä. Puudutuksen laittaminen oli karmeaa; jouduin makaamaan musertavassa kippurassa sairaalasängyllä kouristuksista huolimatta. Tunsin tukehtuvani ja kuolevani, itkin Jumalalta apua. Puudutus onnistui hyvin ja jo pian voin paljon paremmin. Yllätyksekseni puudute ei vienyt pois kaikkia kipuja, mutta juuri sen verran että sain unta supistusten välillä. Puolentoista tunnin päästä havahduin siihen, että oli pakko ponnistaa. Oli kuin joku olisi painanut palleasta. Kätilö totesi kohdunsuun olevan täysin auki ja tunsi vauvan pään.

TODELLINEN TYÖ ALKAA

Klo 14 alkoikin sitten todellinen työ. Halusin olla kontillani tai muussa "aktiivisessa" asennossa, mutta ponnistamisesta ei tullut mitään. Vaikeroin ja valitin, jolloin kätilö otti ohjat käsiinsä. Hän määräsi minut selälleni puoli-istuvaan asentoon. Toinen kätilö tuli pitelemään toista jalkaa, jotta sain tukevan asennon.

Ponnistin aina supistuksen tullessa muka täysillä, mutta tunsin ja tiesin, ettei se riittäisi. Vauvan sydänäänet heikkenivät entisestään ja lääkäri oli todella huolissaan. Hänen poistuttuaan kätilö sanoi minulle tiukkaan sävyyn: "Nyt synnytetään tämä vauva. Seuraavan kerran kun lääkäri tulee, haluaa hän leikata ja käyttää imukuppia. Et kai sinä halua sitä?"

Kovistelu auttoi. Kaivoin kaikki voimieni rippeet sormien päistä saakka ja ponnistin niin että verisuonet repeilivät kasvoissani. Kätilöt kannustivat ja lupasivat, että kohta se olisi ohi. Vedin henkeä ja rusautin niin kovaa kun pystyin. "Ei enää!", huusi kätilö kun vauva tulla loiskahti yhdellä kertaa pöydälle. Kipu todellakin loppui kuin seinään ja huusin: sinäkö sieltä tulit! Sinäkö se siellä olet ollut! Sängyllä maatessani vauva rinnan päällä olin todella hyvätuulinen ja pirteä. Pienet repeämät ommeltiin muutamalla tikillä, jotka paranivat melko nopeasti. Runnotun kehon parantelun lisäksi aikaa vei yllättävän paljon myös totuttelu täysin uuteen elämäntilanteeseen.

- Kirjoittanut nimimerkki "Mä tein sen!"

  

LISÄÄ SYNNYTYSKERTOMUKSIA

<<  Raskaus & odotus | Vanhemmille | Etusivulle

.


 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute |