Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<<  Raskaus & odotus | Vanhemmille | Etusivulle
Vanhemmille - VAUVA

Pitkä ja vaikea synnytys

| Nettiopas: Raskaus, odotus, synnytys |

Synnytyskertomuksia:
PITKÄ JA VAIKEA SYNNYTYS

---

Odottaessani toista lasta, minulle tehtiin noin kuukautta ennen synnytystä synnytystapa-arviointi, jossa tutkittiin, mahtuisiko vauva ulos alakautta. Vatsani ei tosin ollut mitenkään epätavallisen iso - jos nyt ei kovin pienikään - mutta lantioni tuntui kuulemma hieman ahtaalta. Niinpä sain lähetteen ultraäänitutkimukseen.

Ultran mukaan vauvan tuleva syntymäpaino liikkuisi todennäköisesti jossakin 3200-3300 gramman välillä ja lantioni tuntui normaalikokoiselta. Vältyin lantioröntgeniltä ja pääsin näillä arvioilla alatiesynnytykseen. Olin helpottunut, sillä en tosiaankaan halunnut tällä kertaa joutua leikattavaksi.

LAPSIVEDET TULEVAT!

Noin viikkoa ennen laskettua aikaa tunsin eräänä iltana lapsiveden tulevan, ja lähdimme sairaalaan. Supistukset eivät kuitenkaan olleet vielä alkaneet, mutta koska lapsivesi oli jo mennyt, jouduin jäämään sairaalan vuodeosastolle. Isä lähti kotiin nukkumaan. Minä pyörin hereillä koko yön sairaalan sängyssäni.

Ensimmäisen supistuksen tunsin joskus aamuyöllä, mutta vei vielä oman aikansa, ennen kuin säännölliset supistukset lähtivät kunnolla käyntiin. Kun isä saapui mukaan synnytykseen, olin jo aikani istuskellut päivähuoneen keinutuolissa ja kärsinyt hammasta purren kauheita kipuja. Tunsin itseni urheaksi, kun olin päässyt jo näin pitkälle ja uhkuin itseluottamusta. Kyllä minä tästä selviäisin ilman epiduraaleja!

SYNNYTYS ALKAA

Siirryimme synnytyshuoneeseen, ja pian sain todeta, että pahimmat supistukset olivat vasta tulossa. Avautumisvaihe kesti ja kesti ja kipu paheni koko ajan. Kirosin mielessäni, että olin antanut saattaa itseni tähän tilaan. Vannoin, etten enää ikinä tulisi raskaaksi ja joutuisi synnyttämään lapsia. Kärsittyäni tuntikausia, pyysin lopulta voipuneena epiduraalin.

Epiduraalia ei kuitenkaan saanut heti, sillä sairaalassa oli ruuhkaa. Kun joku vihdoin ehti minunkin luo, tämä joku olikin sitten harjoittelija, joka pisti neulan selkärankaani kerran toisensa jälkeen löytämättä oikeaa kohtaa. Yritin pysyä hievahtamatta paikallani samalla, kun järkyttävän kivuliaat supistukset iskivät aaltoina kimppuuni yhä uudestaan.

Lopulta harjoittelija antoi periksi ja kutsui paikalle oikean lääkärin. Neula osui kohdalle heti ensimmäisellä yrityksellä ja hetken odottelun jälkeen puudutusaine alkoi tehota. Kipu ei hävinnyt kokonaan, mutta lieveni sen verran, että pystyin hetken levähtämään.

PITKÄ PONNISTUS

Seuraavaksi tuli ponnisteluvaihe, enkä saanut enää lisää puudutusta, jotta pystyisin ponnistamaan. Puudutus nimittäin myös lamauttaa alaraajoja.

Tästä alkoi synnytyskipujen huipennus. Kun normaali ponnistusvaihe kestää alle tunnin, tässä maratonsynnytyksessä siihenkin kului yli kaksi tuntia. Koska olin ollut yli 30 tuntia nukkumatta enkä ollut sairaalassa juuri syötävääkään saanut, ponnistuksessa tarvittavat voimat olivat vähissä, ja tuntui, etten edes osannut ponnistaa. Ihmisiä vilisi ympärillä koko ajan - kasvot vain vaihtuivat työvuorojen vaihtumisen mukaan. Osa oli mukavia ja asiallisia, osa tumpeloita ja osa kuin suoraan kauhufilmistä karanneita. Kätilöistä viimeinen kuului ehdottomasti tähän kauhukategoriaan.

Ponnistin minkä pystyin, mutta kätilön mielestä en ponnistanut kunnolla. Saksiaan kilkutellen hän uhkasi leikata alapääni auki, jos ei vauvan pää ala pian näkyä. Mieleen alkoi nousta epätoivoisia ajatuksia. Mitä jos en jaksa loppuun asti? Mitä jos minulta lähtee taju? Tehdäänkö minulle hätäsektio? Melkein jo toivoin, että taju lähtisi ja tämä kärsimys loppuisi.

Supistukset ohi - imukuppisynnytys valmis

IMUKUPPI APUUN

Lopulta huoneeseen rahdattiin imukuppikone, ja imukuppi kiinnitettiin vauvan päähän, mikä tietysti taas sattui kauheasti. Tämä kuitenkin auttoi. Samalla kun minä työnsin ja imukuppi veti, vauva alkoi vihdoin siirtyä ulospäin.

Synnytyskertomukseen synnytyksen kokonaiskestoksi merkittiin 17,5 tuntia säännöllisten supistusten alkamisesta. Kun synnytys oli vihdoin onnellisesti ohi ja vauva nostettiin äidin rinnalle, kaikki "ei ikinä enää raskaaksi" ja muut synkeät ajatukset katosivat kuin taikaiskusta.

Myöhemmin sain kuulla, että imukuppisynnytys tehtiin vauvan sydänäänten vuoksi. Onneksi näin tehtiin, eikä vauvalle jäänyt synnytyksestä muuta vaivaa, kuin suiponmuotoinen pää, joka sekin tasaantui aikanaan.

LISÄÄ SYNNYTYSKERTOMUKSIA

TAKAISIN OPPAASEEN

<<  Raskaus & odotus | Vanhemmille | Etusivulle

.


 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute |