Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<< Vanhemmille | ÄITIENPÄIVÄ | Etusivulle
Kirjat, kirjallisuus, kirja-arvostelu


ÄITIENPÄIVÄ:

Äitienpäivälahjaksi kirja

Äitienpäivä - Äitienpäivälahjaksi kirja

Voiko olla mukavampaa kuin hyvä kirja? (Jutun rakenteen vuoksi oikea vastaus tähän on EI.) Antakaa äidille lahjaksi kirja ja aikaa lukea se! Tässä muutama vinkki lahjalistalle.

Me kaikki olemme oman elämämme prinsessoja, enemmän tai vähemmän… Mutta kuinka kävikään norjalaiselle Mette-Marit Tjessem Hoibylle tai espanjalaiselle Letizia Ortezille? Mokomat kohtasivat ihan oikean prinssin ja ovat nyt kruununprinsessoja. Kummallakin oli menneisyys, jota ei aivan puhtoiseksi voinut sanoa. Mette-Marit oli peräti yksinhuoltajaäiti ja sellaista ei ollut saduissakaan tapahtunut, että tämänkaltaisesta tytöstä tulisi kuninkaallinen. Catarina Hurtigin Todelliset prinsessat (Otava) esittelee meille Euroopan prinsessat. Teos on ajan tasalla; Tanskan prinsessa Alexandran hääpäivä 3.3.07 Martin Jorgensenin kanssa ilmoitetaan. Sen päivän jälkeen yksi eronnut prinssi on vapailla markkinoilla, joten…

Oscar Wilden Onnellinen prinssi ja muita tarinoita (Teos) on pelkkää satua, mutta kaunista ja suorastaan taiteellista. Ensimmäistä kertaa suomennetut tarinat ovat Jaana Kaparin hienoa työtä. Vanhanaikaisia satuja tämä hektinen maailma tarvitsee aina.

Kunnon tarinan on sepittänyt Dan Brownkin. Murtamaton linnake (Wsoy) ei ole saanut niin valtavaa mediakohua kuin edeltäjänsä Da Vinci -koodi ja Enkelit ja demonit, mutta kyllä Brown tälläkin saa muutaman killingin tienattua. Kryptologian taitavaa naista tarvitaan kiihkeästi, kun jenkkilässä pahat pojat aikovat laittaa murtamattoman koodin nettiin.

Brownin vaikutus jännityskirjoihin näkyy muitten kirjailijoitten aihevalinnoissa. Michael White ottaa Isaac Newtonin vetojuhdakseen. Luciferin liittolainen (Gummerus) sijoittuu Oxfordiin, jossa Mustan Sfinksin veljeskunta on saamassa näppeihinsä viisasten kiven. Ei voi olla virnuilematta, että siitähän lordi Voldemort ja Harry Potter myös kisasivat…

Gotlanti, ruusujen saari, on aiemminkin ollut Anna Janssonin dekkarin tapahtumapaikka. Nyt Anna heittää saaren ylle verkon pahinta laatua; lintuinfluenssan. Outoja lintuja (Gummerus) on synkkä ennustus siitä, millaista tulevaisuus voi olla lapsillemme. Sietääkin ravistella meitä velttoja, hyvä Anna!

Juice Leskisen viimeiseksi teokseksi jäänyt runokokoelma Kosket (Tammi) on hieno testamentti verbaalinerolta. Suloiset rakkaudentunnustukset, matkakertomus ja äkäiset sairaalapotilaan puheenvuorot kulkevat käsikkäin. Suomenkieli saa jälleen uuden ulottuvuuden Leskisen väännellessä sanoja. Kosket koskettaa.

Erityisesti koiranystävät liikuttuvat Raija Orasen Sulo tuli taloon ja muita kertomuksia (Teos) -kirjasta. Oranen kertoo elämänsä vaiheista pilke silmäkulmassa; osansa saavat mm. Kosmoksen vessajonot, pankkisalaisuus ja värikäs ystäväpiiri. Vakavatkin kokemukset on kirjattu; raittius ja tupakanpolton lopettaminen ovat näistä ehkä vaikeimpia. Orasella on mielipiteitä ja huumorintajua vaikka muille jakaa ja niinhän hän onneksi tekeekin.

Palele porvari ja muita kirjoituksia (Otava) on Anna-Leena Härkösen uusin kolumnikokoelma. Minulla on selkeä viha-rakkaus -suhde Härkösen kirjoihin. Luen ne kaikki vain hakeakseni niistä vikoja. Haluan tulla ärsytetyksi, haluan mielessäni kiistellä Härkösen mielipiteiden kanssa ja samalla kadehdin hänen taitoaan kirjoittaa. Nyökyttelen tekstejä lukiessani; nii-in, vanhemmuus on vaikea nakki, kostaminen on usein hienoa ja rakastuneita pareja on ei kestä kukaan. Maailma olisi paljon tyhjempi ilman Härköstä!

Omista elokuvakokemuksistaan kirjoittava Katja Kallio ei halua kertoa kenellekään mielestään hyvistä elokuvista, koska ne ovat ikään kuin hänen omiaan katsomisen jälkeen. No, hieman hän tinkii periaatteestaan, sillä Elokuvamuisti (Otava) esittelee paitsi elokuvia, myös niihin liittyneitä kokemuksia. Aukeava katto roomalaisessa elokuvateatterissa, kovalevyn tyhjennyksen aiheuttama trauma ja suoran lähetyksen taika ovat Kallion tekstien aiheina. Mainiokin kirjoitus jättää silti kylmäksi, ellei lukija ole nähnyt ko. elokuvaa. Elokuvafriikkiäidille sopiva teos.

Lukijoiden joukossa on varmasti äitejä, joilla on edessään ylioppilasjuhlien järjestäminen tai muu merkittävä juhlapäivä. Voitte toivoa lahjaksi Maistuvat voileipäkakut (Mäkelä), joka on ruotsalaisen ICA:n kokeilukeittiön satoa. Hienoja ohjeita, kana- ja kasvisvaihtoehtoja ja käsittämättömän upea kuvitus tuo veden kielelle. Toinen sopiva kirja toivottavaksi on Annie Bellin Upeat kakut (Tammi). Annie on ottanut myös huomioon allergikot, erilaiset juhlapäivät ja lastenjuhlat. Luulenpa lihoneeni jo pelkästä kuvien katselusta…

Ihan itse keksin vielä hienon lahjan. Äidille risteilylahjakortti Tukholmaan ja käsilaukkuun mukaan Heidi Liekolan Päivä Tukholmassa (Avain). Persoonallinen matkaopas vie turistin ainakin uusiin kauppoihin ja kahviloihin. Perinteisiä nähtävyyksiä ei ole listattu, mutta nehän löytää muutenkin. Kirjassa saa esittää näkökulmansa myös tavallinen Stakkabo ja itse kirjoittajan voi lukea jo samaan kastiin; Liekola on asunut Tukholmassa jo 10 vuotta.

Minna Valkealahti

Katso myös:

Keskustele

<< Vanhemmille | Etusivulle

.

.

 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & keittiö | E-kortit | Keskustelut | Info | Auer Media | Palaute |