Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Konfirmoimaton kummiksi?

Lisbet - 25.09.2009 - 15:35


Hei,

Tuleva lapsemme kastetaan ev.lut.seurakuntaan. Meillä on pyydettynä kaksi kirkkoon kuuluvaa kummia. Haluttaisiin vielä pyytää kolmas kummi, joka pääsee ripille vasta ensi kesänä eli meidän lapsen kastamisen kannalta liian myöhään. Hänet on kastettu ev.lut.seurakuntaan. Tiedättekö, onko tämä mahdollista? Taannoin luin lehdestä, että jälkikäteen voi lisätä kummeja, mutta kummeutta ei voi poistaa.


VASTAUKSET:


--- - 25.09.2009 - 15:39

Häntä ei valitettavasti viralliseksi kummiksi vielä saa, kun ei ole ripiltä päässyt. Mutta niin kuin sanoit, kummeja voi lisätä joten ensi kesän jälkeen saatte hänest kummin.


Ap - 25.09.2009 - 15:48

Niin arvelinkin. Tietysti voitaisiin pyytää häntä nk. sydänkummiksi, olemaan läsnä pääkummien kanssa kastetilaisuudessa ja hoitaa kummitodistukset ripille pääsyn jälkeen. Hän tulee joka tapauksessa kastetilaisuuteen, niin miksei hän voisi seistä siinä pääkummien vieressä. Pohditaanpas tätä.


Kyllähän - 25.09.2009 - 19:37

voi! Vain kahden kummeista täytyy olla kirkkoon kuuluvia ja riparin käyneitä. Loppujen ei tarvitse edes kuulua kirkkoon, vaan ovat ns. lumekummeja (eli ihan normaaleja kummeja, eri nimitys vain) Näin mun käsittääkseni. Itsekkään en asiasta tiennyt, mut tuli ystävän kanssa puheeksi joka ei ole riparia käynyt ja on silti kummina kastetulle tytölle!


kolmannen saanut - 25.09.2009 - 21:14

Papin perheeltä terveisiä: riippuu papista, miten hän suhtautuu asiaan. Osa varmasti kirjoittaa kummitodistuksen mielellään jälkikäteenkin, kun kummi on konfirmoitu, osa taas ei. Soittakaapa papille ja kysäiskää hänen suhtautumistaan, ja jos hän on epäilevällä kannalla, voitte soittaa toiselle papille... Lähinnä kyse on siitä, että papilla on aika paljon kastettavia lapsia läpi vuoden, ja puolen vuoden takaisia kasteita on sitten myöhemmin vähän vaikea muistaa. Suurin osa papeista on kuitenkin aika rentoja ihmisiä, joten tuskin teille suuria ongelmia tulee, mutta aina niitä tiukempia ja pykälistä innostuneita löytyy.

Kirkkoon kuulumattomat kummit eivät ole kristillisessä mielessä kummeja lainkaan, mutta vanhemmat voivat kutsua heitä millä nimellä haluavat. Kirkkoon kuulumattomien lasten nimiäisissähän valitaan usein myös jonkinlaisia kummia vastaavia luottoaikuisia.


Mymmeli - 25.09.2009 - 21:28

Jep, samaa sanoisin kuin edellinen.
Meidän kummipariskunnasta toinen (mies) ei kuulu kirkkoon, ja pappi kirjoitti vain rouvan nimen kummitodistukseen. Ja onnitteluissa ei käyttänyt miehelle nimitystä kummi vaan "aikuinen ystävä".
Ja pappi oli tuttu, aika liberaaliksi luultu.
Ensin tuntui aika pahalta, kun pariskunnan puoliskot sai niin eri kohtelua, mutta tarkemmin ajateltuna hyvä kun kirkko vetää jotain linjaa.
Kaste on kuitenkin kristillinen toimitus, joten kyllä kummius on myös kristillinen tehtävä. Ja nyt en ota kantaa sen syvemmin uskonko itse vai en.


www.evlut.fi - 26.09.2009 - 18:02

Kasteen valmistelut

Muistilista kasteen järjestelyjä varten:

* Yhteydenotto kotiseurakunnan kirkkoherranvirastoon, kasteen ajasta, paikasta ja kastepapista sopiminen
* Lapsen nimen valinta
* Kummien valinta, kummien kirkkoon kuulumisen varmistaminen
* Toimituskeskustelu papin kanssa:
kastetilaisuuden virsien valinta,
kummien tehtävistä sopiminen (Raamatun ja rukousten lukeminen jne.),
rekisteröinti-ilmoituksen täyttäminen,
lapsen nimen laillisuuden varmistus,
toimituskaavan läpikäynti,
muut perheen elämää tai kristillistä kasvatusta koskevat kysymykset
* Lapsen kastepuvun hankinta
* Tilaisuuteen kutsuminen
* Mahdollisesta toimituksen jälkeisestä tarjoilusta huolehtiminen
* Kastepöydän valmistelu kotikasteen yhteydessä:
valkea pöytäliina
kastemalja (kädenlämpöistä vettä)
Raamattu
kynttilä
valkoinen liina lapsen päälaen kuivaamista varten
kukkia koristeeksi.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|