Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Vauvan pitäminen nälässä..

Nikitön.. - 24.09.2009 - 13:15

Eli otsikko ehkä hieman huono, mutta katsotaan miten käy..
Eli ongelma on juuri 8kk täyttänyt tyttö, ei suostu syömään kiinteitä,lykkää kielen eteen AINA! Eli olen tissimaitoa vaan antanut..
Tänään neuvolassa otin asian puheeksi&kerroin että olen kaikenmaailman soseet yms käyny läpi, ei vaan syö! Eilen illallakin oli 3 eri sosetta, jota koitin antaa!! 6kk alotin "antaa" kiinteitä, välillä pidin taukoa kun ei onnistunut,nyt olen 2vkoa yrittänyt monesti päivässä antaa.. Kerran tyttö söi koko hedelmä piltin&pari kertaa banaanin paloja muutaman..
KYSYMYS: Pidänkö lasta siis nälässä, että suostuu syömään kiinteitä?? Neuvolassa neuvottiin näin&nyt tyttö 4h ollut ilman maitoa yms..
Koitin äsken pilttiä&kieli taas edessä!! Peruna&Porkkana kiehuu liedellä..
Kai mun on pakko jossain vaiheessa kaivaa tissi esille jollei tyttö vaan syö kiinteitä.. Vai miten?


VASTAUKSET:


.. - 24.09.2009 - 13:26

älä sorru. kyllä lapsi syö kun on nälkä eikä tarjolla ole kuin sosetta


mammutti - 24.09.2009 - 13:30

jep, kyllä se lapsi sitten syö sitä sosetta kun alkaa olemaan nälkä. Eihän se tarkoita sitä että tästä lähin et enää antaisi tissiä. Voit alkuun mennä niin että annat aina eka sosetta, sitten päälle tissiä. Ja kun soseen syönti alkaa onnistua niin sitten tissiä useamminkin. Ei vauvatkaan tyhmiä ole, kyllä niiden on pakko syödä kun nälkä tulee


Meillä - 24.09.2009 - 13:39

kävi niin kun tulee oikein kova nälkä kiinteä ei maistu vaan menee täysin huutamiseksi. Anna vaiks vähän sitä maitoa ja sitten kiinteetä, ettei mene yli-näläksi. Jos muu tapa ei onnistu. Tsemppiä.


just - 24.09.2009 - 13:39

Oletko koittanut laittaa omaa maitoa soseen joukkoon,jos vaikka maittais paremmin,ja aika löysäksi että ois helpompi niellä? Ja varmaan aika sileetä ois hyvä olla kun on "aloittelija" tällä saralla.
Yritä olla ihan rauhallinen,lapsi vaistoaa ja hermostuu myös,tietty helppo sanoo...


taisto - 24.09.2009 - 14:47

meillä oli alku hankalaa, mutta toi tissi maito on kovin ravitsevaa ja vauva ei taida ymmärtää että nälkä lähtee muullakin.
Joka kerta kuitenkin mamman hoidossa söi ja siitä se hiljalleen sitten kehittyi.
Neuvolassa annettiinkin ohje että menee itse tarpeeksi kauas niin lapsi ei osaa vaatia tissiä.(jos siis on joku ketä ottaa hoitoon)
nyt syö jo nätisti 10kk, mut edelleen äitin kanssa suurimmat pelleilyt. Pullokin kelpas kun alkoi hoksaamaan syömisen päälle jotain.


Meikkis - 24.09.2009 - 14:52

Toi on niin tuttua, mun poika oli kans tosi hankala aluks. Mikään kiinteä ruoka ei tuntunut maistuvan, paitsi välillä oli jotain viikkoja kun söi kohtuullisesti. Olin aivan stressaantunut koko tilanteesta. Mut sitten, kun täytti vuoden, ja sain alkaa antamaan samaa ruokaa kuin muutkin söivät, eli oli myös vähän suolaa ja makua, niin poikahan alkoi syömään tosi hyvin. Suu oli auki kuin linnun pojalla ja omalla lusikalla kauhoi ruokaa suuhunsa.

Mausteiden maut siirtyvät myös rintamaitoon, jos lapsesi on tottunut voimakkaampiin makuihin? Pilttisoseet ovat aika mauttomia. Mitä jos yrittäisit keksiä jonkun sellaisen kotiruuan, mitä voisi soosattuna tarjota vauvallekkin. Maustaa miedosti ja sitten erottaa osan vauvalle ja lisätä muiden annokseen sitten suola ja loput mausteet. Noin pienelle ei varmaan saa vielä suolaa laittaa. Sitten syötte kaikki yhdessä samaa ruokaa yhteisen pöydän ääressä.


meill' - 24.09.2009 - 15:07

meidän pojalla täytyy olla aina joku mielenkiintonen tavara kädessä niin suu aina aukeaa huomaamattaan. muuten ei tuu mitään syömisestä


no - 24.09.2009 - 15:31

pitääkö sitä tissiä olla joka välissä tyrkkäämässä suuhun? Tuon ikäisellä pitäiskin olla jo selkeät ruoka-ajat eikä mitään jatkuvaa tissin lutkutusta. Ei kai siinä nälkä ehdi kunnolla tulemaankaan. Pidät vaan tissit nyt siellä liiveissä ja annat lapselle kehittyä kunnon nälkä. Kyllä se sitten syö, mitä annetaan!


Eemeli - 24.09.2009 - 15:42

Mun vinkki taas on täysin päinvastainen: ei sileetä sosetta vaan sormiruokana. Oma tyttö syönyt kiinteitä vasta kuukauden, joten hänestä en mene vannomaan mitään, mutta tuttavapiirissä on muutama sormiruokintana kiinteät aloittanut muksu, ja kellään heistä ei ole ollut syömälakkoja tai muitakaan ruokataisteluita, vaan ruokailu on aina ollut mielenkiintoista ja mukavaa lapsen mielestä. Itse järkeilen tuon niin, että kun äiti ei tuputa vaan saa tehdä kaiken itse, niin ei ole mitään syytä taistella vastaan. Suosittelen kokeilemaan!

Hyvä kirja aiheesta: http://www.baby-led.com/


kamala viesti - 24.09.2009 - 16:40

Sinä no, sulla taitaa olla jotain patoutumia!


Tilli - 24.09.2009 - 16:48

Tuohon Eemelin kommenttiin vielä lisään että sormiruoan mukana saattaa onnistua myös soseen antaminen. Meillä tyttö haluaa itse syödä sormiruokaa ja ottaa siinä samalla hyvin myös lusikasta. Mutta jos sormiruoat loppuu niin suu menee usein suppuun

Sormiruoan avulla vauvasi saattaa hoksata että suuhun ihan kiva laittaa ruokaakin ja kieli myös varmasti siirtyy pois edestä huomaamatta.

En ole sormiruokailusta mitään sen ihmeemmin lukenut mutta annan vauvalle kaikenlaista käteensopivaa mutusteltavaksi esim. "puolkeitettyjä" vihanneksia, kurkkua, ruisleipää, hedelmiä, kaupan maissinaksuja ja riisikeksejä ja jos ruuan seassa on "sattumia" niin niitä nostelen vauvan eteen poimittavaksi. Kannattaa kokeilla!


filippa - 25.09.2009 - 00:03

Saman asian kanssa ollaan painittu (nyt tyttö melkein 9kk). Meillä ei oikeastaan koskaan ole tyttö hyväksynyt tuttipulloja tai lusikalla ruuan suuhun lappaamista, eikä mitkään poppaskonstit ole auttaneet.

Sitten päätin yksinkertaisesti unohtaa soseiden, purkkiruokien ja lusikan olemassaolot. Meillä on siirrytty vain sormiruokiin.

Aamuisin puurokin tehdään mikrossa, jotta siitä tulee hieman "kuivempaa" ja voi hyvin syödä sormin. Tänään meillä syötiin keitettyä lohta, tomaattia, porkkanaa ja palsternakkaa. Kaikki hieman suurempina paloina, joista sitten itse jyrsi kahdella hampaallaan paloja. Aiemmin annoin pieniä paloja, jotka myös löysivät tiensä suuhun.

Syöminen on sottaista ja ainakin meillä siihen menee aikaa. Ensin neidin on kokeiltava ja tutkittava ruokaa. Sitten mielenkiinto alkaa herätä ja osa löytää tiensä suuhun. On vaikea tietää kuinka paljon hänen "tulisi" syödä, mutta annan syödä niin kauan kunnes huomaan mielenkiinnon laantuvan.

Ja meillä tämä on toiminut todella hyvin!! Kannattaa kokeilla. Edelleen mennään rintatuokinnalla, mutta mun mielestä se on nyt hieman vähentynyt.

Tietoa tästä löytyy yllättävän vähän internetistä, jota ihmettelen todella. Monet illat on surffailtu...


filippa - 25.09.2009 - 00:05

Niin ja sitä piti sanoa, et en usko tuohon nälässä pitämiseen. Meille sanottiin neuvolassa, että toisilla lapsilla se vaan vie uskomattoman kauan tottua kiinteisiin.


Maisa8 - 25.09.2009 - 08:03

Minäkin täysimetin 6kk ja kiinteät alkoi maistua vasta 10kk iässä, oli aika moista ennen kuin alkoi syödä, nyt tällä kertaa en aio paineita ottaa, maistuu kun alkaa maistua.


ap. - 25.09.2009 - 08:08

Kiitos ihanista viesteistä&neuvoista


pakko - 25.09.2009 - 08:39

kommentoida asiaa joka nousi esiin pikku päässäni onko siis sittenkään 6kk täysimetys hyväksi? jos lapsi ei huoli tuttipulloa tai lusikkaa sen jälkeen ollenkaan? kannattais varmaan imetyksen ohessa koittaa tarjota pulloa.. ja ehkä alkaa maistelemaan kiinteitäkin hieman aikaisemmin. muistaakseni piltti-piiri lehdestä luin tästä.. että täysimetetyt (6kk asti) oppii heikommin syömään, kun aikaisemmin aloittaneet.

meillä tuli lusikka tutuksi jo varhain lääkkeiden annon myötä, ja pullo samoista syistä.

ei tarvi syödä puuroa käsin.

anteeksi jos ärsytin, mut tulipahan mieleen.


Eemeli - 25.09.2009 - 09:56

filippa: Joo, aika vähän on netissä. Jos keskustelupalstaa kaipaat, niin täältä löytyy ainakin jotain keskustelua aiheesta:

http://vaistovanhemmuus.foorumit.fi/viewtopic.php?f=6&t=29

Itse olen aikalailla käynyt sormiruokintakeskustelut livenä tuttujen kanssa ja sit lukenut ton kirjan, mihin laitoin linkin ylempänä. En siis oo osallistunut sormiruokintakeskusteluihin netissä.


filippa - 25.09.2009 - 10:41

pakko:
meillä on aina annettu d-vitamiinitipat lusikalla eli lusikka on tuttu jo kuukauden ikäisestä... eli tuskinpa siitä on kiinni ettei lusikkaan olisi tottunut. Pullojuomisesta sen verran, että kun on ensikertalainen, ei oikein tiedä kenen neuvoja kuuntelisi. Toinen sanoo toista ja toinen toista. Valitse sitten niistä... Me sitten valittiin se, ettei otettu tuttipulloa mukaan aivan alusta. Kun alettiin opettelemaan, eipä sitten huolinutkaan sitä. Ehkä se oli väärä valinta, ehkä ei. Ensikerralla sitten ehkä toinen valinta. Nokkapullosta juominen alkaa sujua ja tyttö on innoissaan juomassa vettä siitä.

Eemeli:
Kiitos hyvistä linkeistä


filippa - 25.09.2009 - 10:45

niin ja se piti vielä lisätä, että lusikka meillä on ruokailussa edelleen mukana, tytön omassa kädessä, mutta sillä ei lapata pakolla ruokaa suuhun.


Hylamansikki - 25.09.2009 - 12:46

meillä lääkäri sanoi että alottaa vaan kiinteät 4kk kun silloin kaikkein helpointa kiinteät aloittaa, vauva seuraa kun muut syöö ja tahtoo ittekkin, jos ei silloon anna, niin tottuu ettei lusikalla mitään saa. No tämä oli ohi aiheen...

aloittajalle: laita isi syöttämään (tai joku muu) meillä iskä sai vetenki menemään tuttipullosta, kun ei ollu tissiä kiinteiden päälle juomaksi Minä en sitä saanu ennemmin menemään. Toinen ajatus tuli että sekoita tissimaitoa kiinteisiin, niin maistuu paremmalta.


---- - 25.09.2009 - 15:01

anna lusikka käteen jota vauvasi voi opetella ottamaan suuhun samalla kun syötät toisella.


Hei! - 30.09.2009 - 17:25

Minun kokemuksia ja mielipiteitä: Meillä tyttö ei juuri alle vuoden ikäisenä syönyt lusikalla. Kiinteitä söi muutenkin vähän ja sen mitä söi, söi sormin. Nyt kaksi vuotiaana syö hienosti itse lusikalla ja haarukalla.

Kunnolla hän alkoi syömään kiinteitä vasta 1-vuotiaana, kun lopetin imetyksen, eli kyllä se lapsi toisin sanoen syö, kun tulee nälkä. Mutta minusta alle 1-vuotiaan pääasiallinen ravinto onkin äidinmaito. Kiinteitten syöminen ei vauvalle ole vielä niin välttämätöntä, kunhan hieman maistelee. Tästä on varmasti erilaisia mielipiteitä, kannattaa kysyä asiantuntijalta.


Syömään oppimisesta - 11.10.2009 - 02:26

pakko kirjoitti:
"onko siis sittenkään 6kk täysimetys hyväksi? jos lapsi ei huoli tuttipulloa tai lusikkaa sen jälkeen ollenkaan? kannattais varmaan imetyksen ohessa koittaa tarjota pulloa.. ja ehkä alkaa maistelemaan kiinteitäkin hieman aikaisemmin. muistaakseni piltti-piiri lehdestä luin tästä.. että täysimetetyt (6kk asti) oppii heikommin syömään, kun aikaisemmin aloittaneet."

Oletko sattumoisin tavannut lasta, joka ei osaisi syödä lusikalla ollenkaan?

Herkkyyskausia kiinteän ruuan syömisellekin tulee useita, ei se ainoa ole siinä 4kk iässä. Toinen tyypillinen herkkyyskausi on n. 6-7kk iässä, kolmas n. 9-10kk iässä. Jos vauva kasvaa normaalisti, niin ei sillä lusikkaruualla nyt niin hirveä kiire oikeasti ole.
Eikä tuttipullokaan ole imetetylle vauvalle välttämätön kapine, maitoa voi antaa muutenkin kuin tutin läpi

Omista lapsistani kaikki ovat olleet täysimetyksellä 6kk, ja kaksi kolmesta on alkanut syödä sormi- ja lusikkaruokaa heti kuin vanha tekijä. On se myös lapsesta ja hänen luonteestaan (ts. kuinka avoin on uusille asioille) kiinni, eikä vain siitä, että äiti pitää kiinni nykyisistä suosituksista.

Ap:lle toivottaisin vain rentoa asennetta syömiseen. Ihan turhaa siitä on tehdä valtataistelua, ei vauvaa voi pakottaa syömään. Todellakin jos ja kun vauva kasvaa normaalisti, kaikki on hyvin, vaikka vauva ei vielä kiinteistä juuri perustaisikaan.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|