Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

yksin huutavan lapsen kanssa toimiminen

esikoisen äiti öönä - 17.09.2009 - 01:08

mies on kyllä kuvioissa mutta nyt palanneena töihin ja olenkin törmännyt mulle uuteen asiaan...eli miten ihmeessä pääsen esim vessassa käymään jos vauva huutaa 24h putkeen?! olen nyt laittanut hänet vaan kylmästi pinnasänkyyn tai johki missä on turvassa mut on se kamalaa kuunnella kun toisen huuto vaan yltyy kun yksin jää, mut pakkohan sitä on herranjumala äitinkin vessaan päästä käymään...miten ihmeessä te muut hoidatte noita juttuja?! ja kai sitä on pakko itekki joskus syödä, jos mieskin vaikka tekee pitkää päivää,eikä se muutenkaan voi mennä niin etten ite saa mitään syötyä koko sinä aikana...niin paljon jotenki toitotetaan vaan sitä et vauvan huutoon pitää reagoida mahdollisimman nopeeta ettei hälle tuu turvatonta oloa jne mut mitä jos olet kaikkesi tehnyt ja vauva vaan silti huutaa ja silti olis pakko hiukan pystyä itestäänkin huolta pitämään. enkä nyt tarkoita mitään ihmeellisyyksiä, vaan ihan oikeesti että ehtis edes jossain välissä jotain pientä syömään, eihän sitä muuten jaksa millään

entä uskaltaakohan sitä juoda kahvia samalla kun imettää, kuinka nopeeta se kofeiini imeytyy äidin maitoon? tyhmä kysymys tämäkin, mut aloin vaan yks kerta miettiä onkohan sittenkään hyvä idea juoda kaffetta samalla...joskus se on vaan ainut hetki kun saa edes hetken istahtaa rauhassa...taas voin vaan ihmetellä miten ihmeessä yh-äidit jaksavat, hatun nostoa siis heille


VASTAUKSET:


jemoo - 17.09.2009 - 03:25

No kyllä se mun on ainakin pakko jättää poika yksin niinä hetkinä, kun mulla on jotain, esim. juurikin pissahätä, vaikka kuinka itkis. Ei se lapsi siihen itkuun kuitenkaan kuole.

Ja mä taas olen sitä mieltä, ettei pidä heti reagoida itkuun (paitsi tietty, kun on iihan pieni kyseessä) vaan lapsen on opittava, ettei se äiti ole siinä kokoaikaa ja aina saatavilla. Saattaa kuulostaa julmalta, mutta sitähän se elämä näin valitettavasti on. no en tietenkään pidä lastani missään kauhussa täällä, mutta toi nyt on sellanen asia, mikä _mun mielestä_ on ihan hyvä oppia, ihan pienestä pitäen.

Omat syönnit hoidan niinä aikoina, kun vauva nukkuu. Kahvista en osaa sanoa mitään, kun itse en ikinä ole kahvia juonutkaan...


jemoo - 17.09.2009 - 03:28

Niin ja piti vielä sitä sanoa, että pakko on kyllä keretä syömään, edes jotain ! Tosiaan sitä ei jaksa muuten. Jos et muuten saa syötyä, niin annat sitten lapsen itkeä sen hetken, kun syöt. Tsemppiä hulinoihin !


- 17.09.2009 - 07:49

itse mietin sillon puoli vuotta sitten ihan samaa, enkä juuri päivisin syönytkään aluksi mitään, a) en muistanut ja b) en muka kerennyt. ja olin tietysti iloinen katsoessani vaa`alle kun imetin niin paino putosi ja sit kun elin pelkällä mehulla ja vedellä niin paino putosi viä enemmän.

no sitten mulla tuli imetyksen kanssa ongelmia kun vaavi oli pariviikkoinen ja rupesin antamaan korviketta..tässä vaiheessa olin siis jo todella väsynyt kun en syönyt päivisin mitään ja mies oli jo päivät töissä. vauva kanssa oli ekan kuukauden sellainen että huusi todella paljon vaikkei ollut mitään koliikkia mutta ei viihtynyt kun sylissä ja lisäksi luulin että jos vaavi huutaa niin se pitää olla sylissä. minä myös kuulun niihin jotka ei heti ryntää vauvan luo kun se huutaa vaan lapsen pitää oppia olemaan myös pieniä aikoja yksin ja ns. viihdyttämään itseään. itse laitoin vauvan myös sitteriin jos piti käydä vessassa tai tehdä jotain muuta, huusi tai ei, ei meillä ainakaan ikinä kauaa jaksettu huutaa vaan kun hetki kiljuttiin niin sit hiljeni. eikä ne tosiaan siihen itkuun kuole, keuhkot vahvistuu!= )

lisäksi oma vauvani ei ikinä ole oppinut nukkumaan päikkäreitä pinniksessä vaan aluksi parin kk:n yrityksen jälkeen luovutin nukutuksen suhteen ja aloin antaa tytön olla enemmän sitterissä ja kappas sehän nukkui siinä paremmin kuin hyvin! tätä nykyään tyttö siis lähes puol vuotias ja nukkuu päikkärit edelleen sitterissä, ei huuda turhia eli vain sillon kun on nälkä tai kakka housussa. ja tyttö ei ole mulla sylissä kotona muutoin kun sillon kun röyhtästään, muuten leikitään sitterissä tai lattialla ja tyttö on ollut nyt niin itse aurinko jo 4 kuukautta.

eli alkuvaikeuksista selvitty ja nyt elämä hymyilee ja pystyn nauttimaan äitiydestä! eli minä(huom tämä vain minun mielipide) olen sitä mieltä että vauvaakaan ei saa opettaa liian ns.sylivauvaksi, tottakai läheisyyttä pitää antaa mutta ns. turha sylittely pois.

oli vähän pitkä sepustus mut toiv. joku jakso lukea.


manta - 17.09.2009 - 08:24

mä kanssa muistan että ekat pari kuukautta meni vähän miten meni...ei kerenny oikeen syömään, vessaan ym. mutta pakkohan se on. ja oon kanssa samaa mieltä, että parempi jos lapsi tottuu hetken olemaan yksinkin. mä aina laitoin jonkun värikkään lelun sitterin yläpuolelle tai musiikkia soittavan lelun, jos piti käydä esim. vessassa. niin vauva keskittyi siihen, eikä äitin perään huutamiseen

ja jos ei millään muuten onnistunut niin kantoreppu oli suurena apuna, kun esim. piti laittaa pyykkejä tai siivoilla.

kahvista en muuten tiedä, mutta itse en uskalla juoda teetä ,kun poika sylissä...ettei vaan kaadu kuuma pikkuisen päälle.


Noora - 17.09.2009 - 08:58

Kolmen pienen lapsen yh:na voin sanoa, että aina ei välttämättä juuri sillä sekunnilla voi vastata kenenkään lapsen tarpeisiin. Isommat (4,5 ja 3) jo ymmärtävät kun sanon, että äippä antaa/ tekee sitten kun on tehnyt tämän ensin jne. Tämä alta pari kk ei puhetta ymmärrä, mutta ymmärtää toki sen, että puhun/ huhuilen hänelle eli vastaan siten vaikkapa hänen itkuunsa jos en heti muutoin pysty reagoimaan. Esikoisen kanssa tein erittäin paljon kotihommia niin, että hän oli kantorepussa. Tiskaukset, imuroinnit, pyykin ripustamiset ym. ja puhua pälpätin kuin papupata. Tuloksena oli se, että hän oppi pienestä pitäen olemaan koko ajan huomio ykkönen ja vaatikin sitä sitten koko ajan. Ja nykyään puhua pälpättää itse kuin papupata ja vaati kaikista kolmesta eniten huomiota. Toki voi olla myös luonne kysymys, mutta kannattaa pitää kohtuus kaikessa niin lapsella on itselläänkin myöhemmin helpompi olla kun ei ole tottunut olemaan maailman napa.
Tämä parin kk vauveli on sitterissä kun äippä vaikkapa tekee muille ruokaa ja siinä samalla jalalla välillä heilutan sitteriä ja huomioin hänet juttelemalla. Toisaalta, poika on ns. helppo tapaus je harvoin itkee kurkku putkella ellei ole tosi nälkä.
Nukkuu sitä paremmin mitä enemmän on meteliä. Imurin ääni on suorastaan kehtolaulu. (Massussa tottunut ääniin.)
Olen muiden lasten kanssa käynyt saunomassakin niin, että vaavi on sitterissä kylppärin oven edessä.(Samoin aikoinaan esikoisen kanssa.)Tähän asti ollut siinä aivan tyytyväisenä ja usein nukahtanutkin. Ei vauva tosiaan siihen kuole jos joutuu itkemään niin ettei aina pääse heti syliin. Huomiointia on sekin kun hänelle jutellaan silloinkin. Yleensä vauvalle jutellessa on oma äänensävy ja kyllä hän sen tunnistaa.
Jos vauvasi tosiaan itkee lähes koko ajan niin onko siihen yritetty löytää syytä?
Voimia ja pitkiä hermoja. Omasta syömisestä on pidettävä huolta. Ei sitä muuten jaksa ja kaikki tuntuu muuten raskaammalta jo senkin takia. Lapsestaan on vaikeaa pitää hyvää huolta jos itse ei voi hyvin.
Niinhän ne lentokoneessakin hätätilanteessa käskevät laittamaan happinaamarin ensin itselleen ja sitten lapselle. Auttaa ei pysty jos on itse kanttu'vei.
Noin niinku kuvainnollisena esimerkkinä.
Oletko kokeillut nukuttamista ulkona/partsilla itkuhäläri apuna? Meillä ainakin poika nukkuu ulkona ihan pisimmät unet. Etenkin jos ympärillä ääniä.


Noora - 17.09.2009 - 09:28

Jäin miettimään vauvasi itkuisuutta. Itselläni myös kaksi edellistä olivat vauvoina ns.helppoja. Itkivät vain ilmoittamalla nälkänsä, ilmakipruja tai muuta mahd.kipua. (annas olla kun saavuttivat uhmaiän... )Joten nostan hattua hermoillesi.
Eli siis imetät. Nyt tulee sarja luultavasti tolloja kysymyksiä, joista ei pidä loukkaantua.
Eli mitä syöt (silloin kun syöt)? On vino pino ruoka-aineita jotka imetyksen myötä aiheuttavat vaaville vatsakipruja.
Terveellisiäkin sellaisia(Ruisleipä, viinirypäleet, kaali jne.). Tai juomia. Esim. kivennäisvedet hiilihapponsa takia. Kuinka sulla kehittyy tarpeeksi maitoa jos et itse syö/ juo kunnolla? Jospa vauvasi itkeekin siksi? Että aina jää vähän nälkä?
Tai jos hän on allerginen. Erään ystäväni vauva lopetti itkunsa kun äiti jätti ruokavaliostaan kaikki maitotuotteet pois.
Eli onko itkuisuutta selvitetty sen kummemmin?
Jos itkuun ei löydy syytä niin monen kohdalla on vyöhyketerapia auttanut huomattavasti .Terapeutti tulee kotiinkiin ja maksu ei ole tähtitieteellinen.
Ja tosiaan olen kuullut kokemuksia, että on auttanut.
Ymmärtääkseni vaatii useamman käynnin.
Sinuna lähtisin selvittelemään vauvasi itkun syytä jotta vauva aika olisi teille kaikille mieluisempaa.
Hyvää jatkoa koko perheelle. Voimia.


Eevis - 17.09.2009 - 09:31

Meillä oli kanssa tuollainen vaihe kun vauva oli pienempi. Oon juonu kahvia kyllä alusta asti, mutta ihan aluksi join vain aamulla yhden kupin koska pienellä masu vielä niin herkkä. Se että ei itse syö hyvin vaikuttaa maidon laatuun ja itse huomasin kun aloin syömään hyvin niin pienen huudotkin loppuivat, ihme ja kumma. Vaikka en myöskään alkuun tuntunut ehtivän tekemään mitään ja syömiset jäi. On kuitenkin tärkeää syödä, yritä vaikka silloin kun vauva nukkuu Eikä tehdä niitä siivouksia/laiteta pyykkejä silloin heh...

PAljon jaksuja sinne ja toivottavasti kohta helpottaa!! <3


Nynny - 17.09.2009 - 09:38

Tod. näk. koska minulla on esikoinen pyrin tulemaan heti kun lapsi huutaa (siis jos huutaa täysillä). Vikisemistä en tottele. Meillä oli pienokaisella koliikki, joten huuto alkoi heti kun laitoin alas (tai no oikeastaan riippumatta mitä tein). Eli, kävin veskillä tyttö kantoliinassa ja söin valmisruokaa. Hyvin selvisin hengissä. Kolme kuukautta kun tuli, tyttö viihtyi yht äkkiä hyvin lattialla, jopa vatsallaan. Sitten vain hitaasti totuteltiin sylistä pois. Nyt viettää suurimman osan päivästä lattialla (tyttö kohta 6kk).

Kun tyttö täytti sen 3kk laitoin sitterin veskiin, jolloin ei tarvinnut huutoa kuunnella. Kun tyttö täytti 4 kk alkoi viihtymään jo niin hyvin vatsallaan, että on matolla veskin ulkopuolella. Nyt odottaa olkkarissa Itse teen kaiken hitaasti totutellen ja sekin on toiminut ihan ok.

Hoidan lähinnä lasta yksi, eli mies ehkä leikittää 15 min päivässä. Tahtoohan se aika rankkaa olla, mutta kyllä se siitä helpottuu.


tuikku - 17.09.2009 - 11:26

Minulla kanssa vasta yksi lapsi, joten voi olla, että useamman kanssa tilanne olis toinen, mutta....

Kun puhutaan ihan pienestä lapsesta, ei heitä mielestäni voi "hemmotella" liikaa eivätkä ne itke turhaan.

mä muistan alussa kanssa, miten joskus aamupalan syönti saattoi venähtää puoleen päivään. Joskus muistan, että vessassa kävin vauva sylissä. Sitten kun vauva nukkui tai mies oli kotona, niin äkkiä vaan tekemään hommia.

Ei tästä varmaan paljoa apua ollut, mutta kyllä se siitä helpottaa. Meillä ainakin itkuisuus väheni selvästi 3 kk kohdalla ja pikku hiljaa vauva alkoi viihtyä itsekseenkin.

Mut muistan kyllä ajan, jolloin 5 min saattoi tuntua tunnilta (vauva itkee, mikään ei auta, äitiä jo väsyttää...)


just - 17.09.2009 - 12:08

On kyllä tärkeetä että huolehdit vähän itsestäsikin,ihan jo vauvankin hyväksi.


Minä - 17.09.2009 - 13:25

myös jäin miettimään vauvasi itkuisuutta...voisiko olla esim masuvaivoja jos noin paljon itkeskelee? Nukkuuko lainkaan päivisin?


ap - 17.09.2009 - 15:09

kiitos kun olette jaksaneet jakaa kokemuksia ja neuvoja

meillä siis ns suihkutissi ongelma, eli maitoa tulee yli äyräiden ja sen kanssa ollaan nyt koitettu tulla toimeen. suihkutissihoito on auttanut jonkun verran, mut selkeesti vieläkin kuulen kuinka välillä poika imee ilmaa samalla, joten ilmavaivoista huuto useimmiten johtuukin cuplaton siis käytössä ja tilanne on helpottanut pikkuhiljaa ainakin vähän, mutta välillä vaan tulee näitä päivän puolitoista huutoja, jotka selkeesti alkaa masuvaivoista mut sit loppujen lopuksi huuto tuntuu olevan jo yliväsymyksestäkin mutta poika ei silti millään meinaa rauhoittua uneen.
hotkin aina silloin tällöin jotain, kun mies on kotona lähinnä, mut sit olen huomannut et itelläki alkaa masu sattumaan ja tosiaan se ruuan laatu ei välttämättä ole kyllä tällä hetkellä mikään järin hyvä, siihen täytyy alkaa kiinnittämään huomiota enemmän. poika saanut painoa tositosi hyvin et kyllä maito silti ravitsevaa on pakko olla...en syö omenia, kaalia enkä mielestäni muitakaan noita mitkä aiheuttavat ilmavaivoja, ainoastaan juon kupin kaksi kahvia per päivä

välillä siis ihan "normaaleja" päiviä jolloin nukutaan päivälläkin mut välillä kokoajan tissillä eikä mistään tule mitään...

tuo kyllä laittoi myös ajattelemaan, että jos antaa ihan kaiken huomionsa ihan kokoajan vauvalle jo pienestä pitäen hän varmasti tottuukin siihen ja alkaa sitä vaatia myös jatkossa. paljon opettelemista omassa käyttäytymisessäni siis myös, mut toisaalta ehkä se tulee kokemuksen kautta, kun alkaa hahmottaa milloinvauvalla on jokin hätä ja huutaa sitä ja milloin voi vaan "antaa niin sanotusti asian hieman olla"

mielelläni luen vielä lisääkin muiden näkemyksiä/kokemuksia asiasta jos joku vielä jaksaa kirjoitella


Maya-82 - 17.09.2009 - 23:35

Meillä vauva huusi ensimmäiset 4,5kk lähes kokoajan johtuen koliikista ja maitoallergiasta. Itse roudasin aina sitterin tai leikkimaton kylppäriin kun piti mennä vessaan tai suihkuun ja siinä likka malttoi olla hiljaa (ainakin useimmiten) että ehdin pikaseen tarpeeni hoitaa. Joskus pidin häntä hoitopöydällä joka on aivan pöntön vieressä että pystyin häntä kontrolloimaan koko ajan. Kuitenkin väkisinkin tuli tilanteita jolloin vauva itki ja oli pakko laittaa hänet pinnikseen jos menin vessaan, puin, suihkuun jne Yritin koko ajan jutella tytölle jotta kuulisi mun ääneni ja ymmärtäisi et lähellä olen vaikka ei mua näekään. en tiedä sit oliko siitä mitään hyötyä. tiedän ettei vauva itkuun kuole(siis jos jonkinaikaa itkee ennenkuin apuun menen), mutta sen olen kyllä saanut huomata et oman vauvan itku on sitten stressaavinta ja sydäntä raastavinta mitä vain voi olla. Mulla kans syömiset, nukkumisen jne jäi tosi vähälle ja sen sitten huomas laihtumisessa, jaksamisessa ja maidon tyrehtymisessä. meillä toki tuohon maidon tyrehtymiseen vaikutti myös rintakumit ja koliikki minkä vuoksi imetys ei meinannut sujunu.


Cindy T - 20.09.2009 - 00:39

Pakko kommentoida yhtä asiaa... Pientä vauvaa (alle 4 kk)ei pysty hemmottelemaan piloille vastaamalla itkuun heti ja jokakerta. Pienen vauvan turvallisuuden tunne ja luottamus vanhempiinsa kehityy ensimmäisten elinkuukausien aikana, joten oikeastaan on tärkeää että vauvan huutoihin vastataan MAHDOLLISUUKSIEN MUKAAN hetimiten. Jos vauva kehittää luottamuksen, itkee hän vähemmän myöhemmin.

Itse hoidin seuraavan päivän syömiset kuntoon edellisenä iltana, kun mies oli kotona. Sitten yksin ollessa sain laitettua vaikka yhdelläkin kädellä ruuan mikroon.

Voimia vaan!!! Kyllä se siitä helpottuu!!!

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|