Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - VAUVA


| Vastaa viestiin | VAUVA |

Vertaistukea ilta- ja yöhulinoihin

jellona - 14.09.2009 - 00:07

No niin, tää oli taas näitä iltoja... Yritin saada poikaa nukkumaan klo 20.30 maissa, mutta ei vaan uni tullut, vaikka päikkäreistä oli jo muutama tunti ja iltapuuro syötiin, iltarutiinit tehtiin tuttuun tapaan (pesut, tissi, unilaulu). Ei nukahtanut siis viekkuun, joten siirsin pojan omaan pinnasänkyyn ja yritin siinä tassutella uneen. No, nukahti kuin nukahtikin. Meni ehkä 15 minuuttia ja heräsi taas, ei auttanut tassuttelu. Jätin pojan hetkeksi itsekseen, mutta itku vain yltyi. Mies yritti mennä rauhottelemaan, mutta siitähän poika vasta suuttuikin. Lopulta, itsekkäänä ihmisenä ja pelleilyyn kyllästyneenä otin pojan syliin olkkariin, että pääsin katsomaan BB:tä (no se onkin sitten toinen puheenaihe )! Yhden mainoskatkon aikana vein sitten pojan uudestaan sänkyyn, ja tällä kertaa nukahtikin.

Pointtini on se, että on tosi vaikea saada nukahtamaan poikaa itsekseen sänkyyn. Tai ylipäänsä vaikea saada nukahtamaan johonkin tiettyyn aikaan; olen yrittänyt suunnitella päivää niin, että poika kävisi 20 maissa nukkumaan, tai viimeistään 20.30 mennessä. Mutta jos ei uni ota tullakseen, niin sitten valvotaan ja kiukutellaan. Jää oma aika melko kortille, kun ilta venyy ja venyy.

Lisäksi yöllä heräillään ja vaaditaan tissiä huudon kera ja poika on levoton koko loppuyön kun ei saakaan tissiä. Nyt siis ollaan JO kuudetta yötä tissittelemättä, mutta vielä ei oo helpottanut yhtään, miksei???

Alkaa olla vähän väsy, kun päivärytmi menee suunnilleen pojan ehdoilla ja yötkin valvotaan pojan pillin mukaan. Miksei se voi nukahtaa itsekseen viidessä minuutissa ja nukkua läpi yön ja oltais sit aamulla molemmat pirteitä? Kateellisena seuraan, kun toiset ilmoittaa, että klo x tehdään sitä ja tätä ja klo x käydään nukkumaan jne.

Onks meidän vauva jotenkin epätavallisen vaikea tapaus vai olenko liian kiltti ja annan periksi liian helposti? En vaan kestä sitä huutoa ja on sitäkin kokeiltu, että annetaan nyt hetken huutaa... siinä saattaa mennä ties kuinka kauan jos poika ei halua nukkumaan omaan sänkyyn. Puolessa tunnissa on tullut mun sietoraja vastaan...

Ja poika siis kohta 10 kk, että pitäis jo mielestäni vähän jotain päivärytmiä saada aikaiseksi.


VASTAUKSET:


Marsa - 14.09.2009 - 06:47

Nukutaanko teillä vielä monet päiväunet? Meilläkin oli yöt melkoista hulinaa vielä kk sitten, kunnes huomattiin ettei tyttö tarvi kun yhdet unet päivällä. Luovuttiin klo 17 päikkäreistä niin tytöllä alkaa uni tulla kaheksan jälkeen, nukahtaa nätisti omaan sänkyyn ja nukkuu aamuun asti. Huomataan heti, jos esim. äitini on ollut joskus hoitamassa, kun hän antaa tytön nukahtaa/nukuttaa syliinsä päivällä, niin iltaunille meno on yhtä huutoa.. =(


t - 14.09.2009 - 08:07

Vähän samaa mietin itsekin, että onko ne päikkärit liian myöhään. Meillä päikkäreiden ja yöunien väli on n. 4-5h


Betty - 14.09.2009 - 08:24

Hei, pitkästä aikaa


Meillä oli sama ongelma, ja nyt ollaan pidetty unikoulua toista viikkoa. Alku oli niin vaikeaa ja mä stressasin aivan kamalasti Nyt on alkanut menemään paremmin poika ei herää enää kun muutaman kerran yössä ja vähän inisee sängyssä, mutta nukahtaa nopeasti uudelleen. Se voisi olla ratkaisu myös teille.

Päikkäreitä poika nukkuu vielä kolmet!!!Mutta heräämme joka aamu jo viimeistään 7.00 ja yö aloitetaan 21.00.
Tsemppiä teille ja voimia! kuulumisiin "vanha" kamu


ex-odottaja - 14.09.2009 - 08:28

Oon kans ehkä sitä mieltä et kokeile olla ilman noita viimeiä iltapäikkäreitä josko rauhoittuis paremmin sit nukkumaan, Varmaan sit teillä poika ei todellakaan ole vielä väsynyt tuohon aikaan illasta jos just tyyliin kuuden aikaan herännyt iltapäikyiltä ja siks alkaa hillitön kiukkuitku kun liian aikaseen täytyis mennä sänkyyn.


jos - 14.09.2009 - 08:29

koittaisit olla rytmittämättä vauvan elämää.. katsoisit rauhassa, et mihin aikaan vauva olis menossa yöunille.. et säkään nukahda jos sua ei väsytä. tarkoitan, et muutaman viikon menet lapsen ehdoilla ja laitat vaik ruokailu ja uni aikoja paperille ja alat sit sen mukaan rytmittämään.. luulin, ettei meillä ole mitään rytmiä, mut ku tein noin ni huomasin, et kyllä meillä aika samoihin aikoihin kaikki tapahtuu.. ja ihan vauvan tahdosta. itseltäkin jäänyt ja jää toisinaan vieläkin, monet ohjelmat väliin, mut ei auta.. onneks tallentava digiboxi helpottaa hiukan


tuikku - 14.09.2009 - 08:59

Meillä on kanssa nukkuminen ollut aina pikkuisen hankalaa. Poika tosin nyt jo 1v 5kk. 3kk eteenpäin yöt alkoivat mennä vaan huonommin ja huonommin. Unikoulu pidettiin 1v 1kk iässä ja sillä saatiin yöheräämiset karsittua noin 7:stä kahteen. Edelleen meillä herätään 2 kertaa yössä. Nukkumaan mennään klo 21 ja poika herää klo 6, mikä tuntuu vähän liian aikaiselta sekä äidille että pojalle. Eli myötätuntoa täältä löytyy kaikille yönsä huonosti nukkuville.

Kuten aiemmat tuossa laittoivat, kuulostaa viimeisten päikkäreiden ja yöunien väli aika lyhyeltä. Meillä nukuttiin tuossa iässä 2 päikkärit, joista viimeiset alkoivat klo 16. Olisikohan unit kestäneet 1-1,5 tuntia. Unille mentiin noin klo 21:30.

Et tarkemmin kertonut, miten teillä on unikouluiltu. Me tehtiin niin, että poika tassuteltiin (ja alussa tietty kipattiin 100 kertaa seisomasta makuulle) omaan sänkyyn. Meillä aika nopeasti nukahtaminen alkoi sujua melko nopeasti, mutta yöheräämiset karsiutuivat kahteen vasta ehkä kuukauden päästä. Noita kahta viimeistä heräämistä ei taida saada pois kuin ajan kanssa. Tietty vois kokeilla "huudatusunikoulua" (=antaa lapsen itkeä vaan), mutta siihen en halua ryhtyä.


monstera - 14.09.2009 - 09:36

Meidänkin illat ja yöt on aina vähän väliä aikamoista hulinaa. Tyttö on kohta 11 kk. Yöllä syö kolmisen kertaa. Pidettiin alkukesästä unikoulu mutta tyttö ei tainnut olla silloin vielä siihen valmis. Toimi se kuitenkin jonkun aikaa mutta sitten tuli hampaat ja helteet ja ajattelin että helpommalla päästään jos imetän. Sen jälkeen yleensä ainakin tietää että vauva nukkuu jonkin aikaa. Mutta siinäpä sitä onkin jos tyttö herää täysin pirteänä eikä tissi maistu!

Me ei anneta tytön nukkua toisia päikkäreitä jos ei ole puoli viiteen mennessä simahtanut. Ja sittenkään ei tarvitse kauheasti pulta tuntia pidempään nukkua, tosin liian pitkät unet meillä harvemmin on ongelmana. Nyt koitan hilata ekoja päikkäreitä myöhemmäksi (lähtökohta oli se että heräsi kuudelta aamulla ja puolentoista tunnin päästä piti jo päästä unille), silleen niistä tulee pidemmät ja toiveissa olis päästä yksien päikkäreiden rytmiin, tiedä sitten miten onnistuu. Mut tietty jos tyttö vaatii ne unensa aiemmin niin en väkisin valvota.

En edes muista koska viimeksi olisin nukkunut yli kolme tuntia putkeen. Pelkään seuraavaa unikouluyritystä jos sekin taas johtaa siihen että täytyy öisin pitkiä aikoja rauhoitella parkuvaa lasta. Mutta ei auta, saattaahan se onnistuakin. Siitä seuraava projekti on oppia itse taas nukkumaan hyvin.

Voimia teille!


Keijukainen - 14.09.2009 - 10:16

Moi jellona!
Voimahalaus täältä suunnalta! Meilläkin oli jokin aikaa sitten jakso, kun tyttö nukkui huonommin. Voin vain kuvitella, että olette väsyneitä, meillä jakso kesti vain kuukauden päivät.. Olisko ollut hampaista sitten. Me siirryttiin 8kuukauden paikkeilla kaksiin päikkäreihin. Juurikin sen vuoksi, että päiväunet rupes lyhentymään ja illalla oli hankalampi saada unenpäästä kiinni. Nyt nukkuu kahdet 1,5-2 tunnin unet, ekat klo.9-11 (noin) ja toiset klo. 13.30-15. Se klo.15 on aina ollut maksimi, että jos siihen mennessä ei ole herännyt, niin alan pikkuhiljaa herättelemään. Sitten illalla mennään klo.19 tai hiukan jälkeen yöunille ja nukutaan aamuun saakka klo.6.30 noin. Me pidetään kiinni päivärytmistä tiukasti, unet ja syömiset on aina samaan aikaan (siis suurin piirtein). Jokainen tietysti tyylillään, mutta meillä rytmit ovat olleet tosi tärkeitä. Onhan unenmäärä tietysti vauvoillakin yksilöllinen, kaikki eivät tarvitse ihan niin paljoa unta. Meillä sitä selvästikin tarvitaan paljon .


Pisamatar - 14.09.2009 - 12:22

Moi Jellona! Täältä tulee sympatiaa sylikaupalla! Meilläkin on ollut yöhulinoita, nukahtanut tyttö on kuitenkin aina hyvin 19.30-21.30 välillä.

Mielestäni on hyvin yksilöllistä monetko päiväunet nukutaan tai miten myöhään. Meidän tyttö ei koskaan ole jaksanut valvoa päivällä putkeen yli 4 tuntia. (Ikäähän täällä jo kohta 11kk.) Riippuu myös paljon unien pituudesta miten ne päivään jaksottuvat.

Mielestäni ei myöskään "väkisin" voi lasta päivällä/iltapäivällä pitää hereillä, vain sen vuoksi että menisi nukkumaan ajoissa. Sehän on ihan tuskaa! Miettikääpä jos itse joudutte pakolla valvomaan... Niinpä.

Itse uskon, että kaikille hulinoille ja sen sellaisille on oma aikansa, lapset hakevat omaa rytmiään ja uniaikaansa.

Vaikka pikkupäikyt otettaisiinkin täällä vielä viiden maissa, menee tyttö silti nukkumaan n.20h ihan hienosti ja nukkuu n.7-7-30 asti aamulla parilla heräyksellä (kun törmäilee öisin laitoihin pyöriessään...).

Kannattaa myös miettiä miten iltapalat syödään (ei liian liki nukkumaanmenoa esim. ettei masu ole liian täynnä) ja onko iltaohjelmassa vaikka kylpy? Se on meillä ainakin mukava rutiini ja väsyttää kyllä myös kivasti. Meillä on tapana myös käydä vähän ulkona vielä n. 1-2h ennen yöunia ja raitis ilmakin on auttanut hyviin uniin.

Kokeilkaa siis eri konsteja ja olkaa kärsivällisiä, aivan varmasti löytyy teidän lapsellenne se paras apukeino nukahtamiseen ja nukkumiseen. Voimia!


---- - 14.09.2009 - 21:45

Meillä siirryttiin yksiin päikkäreihin. Poika 11kk. Heräilee 7-8 ja päikkäreille 12.30. 9-10 aikaan osoittelee väsymyksen merkkejä, koska ennen oli silloin päikkärit. Silloin lähdetään yleensä kauppaan tai kerhoon niin väsymys unohtuu. Nukkuu 2-3 tuntia päiväunia, jonka jälkeen jaksaa olla hereillä 5-6 tuntia. Riippuen siitä mihin aikaan on herännyt laitan yöunille. Esim. jos herää 15.00 teen puuron 19.30 ja sänkyyn aikaisintaan 20.30. Eli meillä ei ole tarkkaa nukkumaan meno aikaa vaan lasken sen 5-6 tuntia jonka jaksaa olla hereillä. Lasta tarkkailemalla huomaa aika pian milloin on oikea aika mennä nukkumaan. Esim. mikään lelu ei kiinnosta enää, ei innostu mistään, haluaa syliin mutta ei halua siinäkään olla, silmien hierominen. Ennen laitoin nukkumaan 20.00 riippumatta siitä kuinka kauan oli ollut hereillä. Nukkumaan mentiin huudon kanssa ja heräiltiin tiheään. Nyt tuttia laitetaan ehkä kerran tai kaksi. Maitoa juo kerran, viime yönä kello 6. Iltarutiineita on puuro, yöpuku, hampaiden pesu ja maito sängyssä. Meillä on aina nukuttu öisin huonosti. Heräilty tunnin välein. Maximissaan nukuttu 3h putkeen. Tätä alkaen 3kk ja nyt vihdoinkin ilman unikoulua, huudattamista meillä nukutaan.


jellona - 14.09.2009 - 23:21

Kiitos kaikile vinkeistä ja sympatioista!

Kirjoittelin eilen vähän väsyneenä ja nyt lukiessani tekstiä huomasin, että olin vähän hassusti ilmaissut joitain asioita... hih.

No kuitenkin, niille jotka rytmeistä kyselivät, niin meillä pojalle tulee väsy siinä 2,5-3,5 tunnin kuluttua heräämisestä. Kaksilla päikkäreillä mennään ja viimeiset päikkärit olen koettanut rytmittää niin, että heräisi viimeistään klo 17. Ja illallakin poika on selvästi väsynyt kun mennään nukkumaan, en siis pakota virkeää lasta petiin! Uni ei vain ota aina tullakseen tai jos tulee, niin usein herää puolen tunnin-tunnin kuluttua ja on vaikea saada uudestaan nukahtamaan...

Ennen meilläkin nukahdettiin tissille, mutta nyt harvemmin enää nukahtaa siihen, joten siirretään omaan petiin (jossa alkaa vaihtelevan ajan kestävä taistelu).

No, tänä iltana mies sai pojan tassuteltua uneen klo 21 eikä vielä ole heräillyt. Katsotaan, miten loppuyö sujuu...


Betty - 15.09.2009 - 09:36

Toivottavasti yö meni paremmin! Tsemppiä ja voimia Meillä unikoulua nyt pian 2 vkoa ja viime yö oli ensimmäinen jossa selvittiin yhdellä heräämisellä ja ilman huutoa tuuhan kertomaan kuulumisia!


---- - 15.09.2009 - 13:57

Kyllä meilläkin tulee väsymystä n. 3 tunnin päästä heräämisestä, mutta väsymys ei kuitenkaan ole sellaista että ei mikään ei enää kiinnostaisi ja yleensä ruuan jälkeen piristyy. Saattaa olla iltaruuan ja puuron välissä tosi paljon kitinää, mutta puuron jälkeen jaksaa taas tunnin olla hereillä. Meillä ainakin huomasi, että jos nukuttaminen käy vaikeaksi ei ole tarpeeksi väsynyt.

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|