Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LEMMIKIT


| Vastaa viestiin | LEMMIKIT |

Onko koirallamme

luonnevika? - 14.02.2009 - 13:36

Meillä on 1,5-vuotias pieni ja sekarotuinen narttukoira, joka murisee ja näyttää hampaita omille perheenjäsenilleenkin. Koira myös pelkää ihan hysteerisesti meille tulevia vieraita - erityisesti miehiä.

Narttu tuli meille 4-kuisena arkana pentuna, joka teki kaikki tarpeensa sisälle, eikä meinannut uskaltaa ulkoilla lainkaan. Pitkällisen työn tuloksena se on nyt oppinut sisäsiistiksi ja lenkkeileekin mielellään 3-4 kertaa päivässä. Myös luoksetulo ja peruskomennot (istu, maahan, paikka...) sujuvat.

Mutta nuo pelko/vihatilat huolestuttavat todella paljon. Koiraa ei olla koskaan kohdeltu meillä ollessaan kaltoin, eivätkä vieraat ole päässeet siihen edes koskemaan (juoksee karkuun, haukkuu ja murisee). Onko koiralla luonnevika? Joudummeko vielä lopettamaan pienen ystävämme?


VASTAUKSET:


Mafalda - 14.02.2009 - 14:21


Tutkituttaisin koiran, mahdollisten fyysisten vaivojen poissulkemiseksi, hyvällä eläinlääkärillä.
Jos koiraan sattuu helposti, esim. selkään, on ihan luonnollista että se välttää etenkin vieraitten kosketusta ja varoo ja uhkaileekin.

Silitellessäsi koiraa, tunnustele onko jokin kohta esim. selässä lämpimämmän tuntuinen kuin muu alue, sillä tulehduskohta tuntuu lämpimämmältä.
Muutenkin kosketellessasi, tunnustele varoen koko koiraa jotta löydät jos jokin kohta on kipeä.
Tosin uskon että tarvitsette ammatti-ihmisen apua jos koira on kerran kuvailemasi käytöksinen :/

Luonnevikaan en kyllä usko.
Jos fyysistä vikaa ei löydy, voitte saada apua joltain hyvältä pehmeän linjan koirakouluttajalta joka auttaa ymmärtämään koiran käytöstä ja sitä kautta voitte koiraa sitten auttaa normaalimpaan


ap - 14.02.2009 - 21:59

Koiria meillä on ollut ennenkin ja nämä kipuasiatkin ovat mieleen tulleet. Olen käynyt läpi koirulaisen koko kropan, eikä kipupisteitä tai kuumotuksia löydy. Fyysisesti koira on täysin terve, liikkuu sulavasti ja karva kiiltää.

Epäilen vahvasti, että ennen meille tuloaan koiralle on tapahtunut jotakin todella ikävää . Sitä tässä vain pohdin, että onko tuolla otuksella toivoa... Minulle ei irvistele eikä ärise, mutta muille kyllä ja se on alkanut todella huolestuttaa .


ei se - 15.02.2009 - 11:39

mun mielestä ole lunnevikaa, jos koira traumaattisen kokemuksen jäljiltä noin käyttäytyy. sitä kun ie todellakaan voi tietää mitä koira on ennen teille tuloa kokenut.
se murisee ja näyttelee hampaita muille koska pelkää niin paljon, eikä koe näitä luottamuksensa arvoisina. varsinkin pienen kokonsa takia sitä voi pelottaa vielä enemmän, kun se tietää olevansa teidän ihmisten armoilla. hyökkäys on paras puolustus...
mutta en usko, että toivoa on täysin menetetty, sillä koirahan pystyy selvästi sinuun luottamaan. tarvitsisitte varmasti apua joltain koirien "sielunelämään" perehtuneeltä ongelmakoira kouluttajalta. hän varmasti voisi löytää hyviä, juuri teidän koiralle sopivia keinoja luottamuksen palauttamiseen.
toivottavasti saatte jostain apua, jotta koira pääsee pelon keskeltä elämään taas koiran arvoista elämää.


tiny - 16.02.2009 - 09:29

ensin tietysti pitää sulkea pois kaikki fyysiset aiheuttajat niinkuin joku jo yllä mainitsikin mutta koska koira oli jo pentuna arka epäilisin että se on "hermoheikko" tapaus.

teillä sitä ei kohdella kaltoin, ainakaan ette tiedosta sitä, voitte kuitenkin osaamattomuuttanne käyttäytyä välillä niin että koira pelkää ja siten puolustautuu, itsellä omakohtaista kokemusta tästä:

miehen koira oli syntyjään hermoheikko, mies ja pojat omasta mielestään "vain" leikkivät koiran kanssa ymmärtämättä että koira oli peloissaan ja siitä syystä leikki yleensä loppui siihen että koira irvisti, murisi ja joskus hieman näykkäisi ja mikä pahinta sitä rangaistiin siitä, kielloistani huolimatta.

ota yhteys ongelmakoirakouluttajaan, sieltä todennäköisesti saat ison avun jos kyseessä on vain koiran arkuus mutta älä unohda sulkea pois fyysistä aiheuttajaa, koira piilottaa kipunsa todella hyvin, yleensä ihminen tajuaa että koira on tuskissaan vasta sitten kun on jo asiat todella pahasti.


Samaa mieltä... - 20.02.2009 - 12:07

...kuin tiny, että yhteys ongelmakoirakouluttajaan. Me täällä ei oikein osata sanoa asiasta sen kummempaa, koska pitäisi nähdä koira ja sen käytös livenä, saada paljon syvempi selvitys koiran käyttäytymisestä ja myös teidän ihmisten käyttäytymisestä, vaikken sillä tarkoitakaan, että teette jotain väärin. Mutta voitte käyttäytyä koiran silmin "väärin".

Yleensä kouluttaja antaa esitieto lomakkeet, jotka täytätte, sitten keskustelette asiasta ja koiraa tarkkaillaan jne. Siihen voi mennä useampia kertoja ja tiiviisti teette kotona harjoituksia sun muuta, mitä nyt sitten kohdallanne päätetään. Uskon, että ongelma ratkeaa sinnikkyydellä. Tervettä koiraa ei kannata lopettaa, ennen kuin olet varmasti kaikkesi tehnyt. Ja tästä kouluttajasta olisi hyvä aloittaa. Myös eläinlääkärin vastaanotolla voisitte käydä, ettei varmasti ole mitään sairautta tms. taustalla. Hyvää kevään odotusta!


veikkaan - 20.02.2009 - 18:15

et kaikki johtuu vanhoista traumoista. Toivon, et ajan kanssa löytää luottamuksen perheenjäseniin, ja hyvän koiran saatte.


ap - 20.02.2009 - 19:02

Kiitos kaikille teille vastanneille . Käännymme tässä asiassa nyt asiantuntijoiden puoleen.


nipa - 23.02.2009 - 15:39

XD

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|