Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

Mitä

ymmärrät - 24.09.2009 - 12:43

sanalla VIRIKE? Tämä maaginen ja lapsen elämään oleellisesti vaikuttava sana, pieni, mutta niin tuiki tarpeellinen.
Haluaisin kuulla, mitä sinä äitinä ajattelet, kun sanot lapsen saavan virikkeitä päiväkodissa? Minä tässä asiaa mietin ja tulin tälläisiin aatoksiin:

Päivittäiset yhteiset kirjan lukuhetket, aamuin ja illoin tapahtuvat ulkoilut omalla pihalla/ympäröivässä metsässä, josta kerätään aarteita yms, luonnon ihmeiden ihmettelyä ja niiden nimeämistä, hiekkalaatikkoleikit, auto, pallo yms pelit pihalla, ruoan valmistamista jossa lapsi saa olla pienenä apulaisena, pyykkien laittamista koneeseen ja ripustamista, yhdessä laulamista ja riimittelyä, leluilla leikkimistä, pieniä askarteluhetkiä, saunan pesän sytyttämistä, siivomista pienen apurin kanssa, sylittelyä, hellittelyä, kaupoissa käymistä, vanhempi-lapsi jumppaa, ystävien/serkusten näkemistä ja heidän kanssa leikkimistä, yhdessä ruokailua, mahdollisuus lepohetkiin...

Tuossa tuli vähän listaa ja lisää on vaikka kuinka paljon. Mitä sellaista virikettä päiväkodista saa, jota ei pysty lapselle kotonakin antamaan? Päiväkodissa työskennelleenä tiedän millaista toiminta siellä on ja mistään sen ihmeellisemmistä virikkeistä ei siellä meidän ohjaajien taholta puhuttu.

On musta-valkoista ajattelua luulla, että päiväkoti/pph on virikkeellistä ja kotihoito sitä ei ole. Kun luet tuota ylempää listaa ja mietit, niin johan siinä virikettä löytyy jos monenmoista. Kukaan ei estä vanhempia itse laulamasta, loruilemasta, askartelemasta, leikkimästä, toisten lasten kanssa leikkimästä, kasvattamasta ja opettamasta pientä aloittelevaa maailmanmatkaajaa...kyllä se on vanhemmasta itsestä kiinni, miten paljon haluaa ja jaksaa lapselleen virikettä tarjota myös kotihoidossa.



VASTAUKSET:


Niin niin - 24.09.2009 - 12:51

Taas uusi ketju siitä kuinka huono on äiti joka vie lapsensa hoitoon. Miten jaksat ap samasta asiasta jankuttaa, eikö sinulla ole ollenkaan elämää? Esimerkiksi jotain tekemistä niiden lasten kanssa, joita sinullakin kaiketi on. Mutta ei, kivempaa on muita arvostella ja neuvoa


Davi - 24.09.2009 - 12:58

onhan niitä virikkeitä kotonakin.totta.mutta jossain vaiheessa lapsi alkaa kyllä kaivata seuraa muista lapsista.itse olen aikeissa hakea 3v lapselleni muutamaa hoitopäivää viikoksi koska tytöstä ihan selvään huomaa että kaipaa ikäistään leikki seuraa.pikkuveljestä kun ei vielä kaveriksi ole.
mutta nää nyt on niitä ikuisuus kysymyksiä joista on kyllä mielestäni turha vääntää kättä..


Ymmärrän - 24.09.2009 - 12:59

kyllä ap:n pointin, ei kai tässä mitään hoitoon viemistä haukuttu. Mun mielestä ap on ihan hyvin listannut tuohon, miten ne päivät siellä kotioloissakin täyttyy niistä virikkeistä.
Olen itse ap kannalla siinä, että ei siellä hoidossa mitään sen erikoisempia virikkeitä saa. Hoitoon lapsi toki viedään jos hoidolle tarvetta on ja ei ap mitään siihen suuntaan sanonut, että ei hoitoon saa viedä.

Ap kysymykseen en osaa antaa mitään vastausta siin mielessä, että en keksi mitään sellaisia virikkeitä sieltä hoidosta,mitä ei just voi kotonakin hoidossa tarjota.


hmm - 24.09.2009 - 13:01

Eiköhän se tärkein asia päiväkodissa ole se, että tottuu muihin lapsiin ja pääsee leikkimään ja touhuamaan muiden kanssa.
Mutta tottahan se on, että saman voi tajota kotihoidossa olevalle. Minusta molemmissa on omat hyvät puolensa. Ja lisävirikkeitä voi hakea vaikka päiväkerhosta. Meillä ainakin kotihoidossa oleva 3v on äärimmäisen innoissaan kerhoilusta, kun näkee muita lapsia


Tuolla - 24.09.2009 - 13:05

äitiparkin puolella oli jotain juttua siitä, miten hoitajat vain puhelevat ringissä kun ulkoillaan ja lapset telmii keskenään mitä sattuu. Toivottavasti ei vaan ole kovin yleistä toimintaa. Tulee vaan niin helposti sellainen kuva, että hirveästi mollataan niitä, jotka hoitavat kotona lapsensa ja toisaalta sitten esim hoidon taso ulkopuolisella on tuollaista, että ei paljon perään vilkuilla. Pääasiahan olisi, että kaikilla lapsilla olisi turvallinen ja viihtyisä hoitopaikka

Niin ja niistä virikkeistä, no niitä kyllä on ihan varmasti jokaiselle, taitaa olla jo ylitarjontaa sillä rintamalla nykypäivänä


Virike - 24.09.2009 - 13:10

sana lapsille on yhtä hirveä kuin tiimityöskentely aikuisilla. Elämä sinällään on täynnä uutta/vanhaa ja opeteltavaa/muistettavaa lapselle ja aikuisten pitäisi kyllä osata työskennellä ja tulla toimeen muiden ihmisten kanssa Ei niihin mitään tuollaisia ihmeellisiä sanoja tarvita, se on elämää se! sanon mä


Minä ainakin - 24.09.2009 - 13:45

ymmärsin tuon ap pointin sillä, että ei niiden kotiäitien tarvitse aina potea huonoa omaatuntoa, vaikka lapsi ei ole päiväkodissa hoidossa niitä virikkeitä saamassa. Ap pyrki mielestäni vaan esimerkillä kertomaan sitä, että kyllä niitä virikkeitä löytyy ihan yhtälailla lasta kotona hoidettaessakin.
Monesti vaan tuntuu siltä, että KAIKKI kotiäidit lyödään sellaiseen lokeroon, että he ovat töistä kieltäytyjiä, sohvalla makaavia laiskiaisia, jotka eivät lapsilleen mitään tarjoa. Näin niinkuin raaàsti sanottuna. Osa äideistä nyt vaan haluaa ja voi käyttää hoitovapaa oikeuttaan ja hoitavat lapsensa hyvin ja huolella kotona.
Niin tai näin, aina jossain välissä heittää kärry volttia ja saadaan riitaa aikaiseksi. Edelleen jokainen tekee omat valintansa, oman perheen hyväksi


niin - 24.09.2009 - 13:56

..virike on jotain toimintaa tylsistymisen ja turhautumisen estämiseksi.

Meillä kotona askarrellaan, lauletaan, leikitään, tehdään temppuratoja ja majoja, käydään metsässä poimimassa marjoja, ripustetaan yhdessä pyykkejä, leivotaan,...

Lapset käyvät kerran viikossa jumpassa, ja sen lisäksi kyläillään muissa lapsiperheissä. Naapurista lapset tulevat toisinaan meille leikkimään, ja meiltä taas vastavuoroisesti menevät naapuriin.

Kotihoidossa oppii kaiken tarvittavan elämää ja koulua varten. Itse olen miettinyt jopa sellaista, että pitäisin lapset kotiopetuksessa ensimmäiset kouluvuodet. Uskon pystyväni huomioimaan lapseni tarpeet paremmin kuin se opettaja, joka yrittää huomioida yli 20 lasta kerralla.



Niin - 24.09.2009 - 14:12

nuita ap:n luettelemia virikkeitä on siis tarjolla myös kerhoissa, avoimessa päiväkodissa, perhekerhoissa yms vastaavissa, jolloin päiväkoti paikkaa säästyy jollkein sitä oikeasti tarvitsevalle


Ida - 24.09.2009 - 15:05

Kirjoittaja on aivan oikeassa , ihan samalla tavalla itsekin käsitän sanan virike, mutta aivan varmasti niin kuin meitä ihmisiä , perheitä on myös monia, erilaisia ja niin myös on syitäkin monia .

Mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle jne .

Jokaisella perheellä on varmasti perustellut syynsä siihen miksi toiselle se koti ja toiselle päiväkoti ovat paras mahdollinen paikka ja ei noita perusteita voi yksikään ulkopuolinen kumota .

Itselläni ei ole tapana kenenkään toisen valintoja kauhistella , en mene naapurin rouvalle sanomaan - Miksi ihmeessä laitoit tuonvärisen paidan päällesi , kun tuo väri on aivan hirveä . Taikka millään tavalla myöskään aiheettomasti puuttumaan kenenkään lastenkasvatukseen , jollei siihen sitten sisälly jotain lastensuojeluksellista tai muuta vastaavaa .
En oikein ymmärrä koko keskustelua .
Joskus mietin tulisikohan tämä maailma hiukan paremmaksi paikaksi, jos jokainen aloittaisi sen parantamisen sieltä omien korvien välistä !


mimmu88 - 24.09.2009 - 20:34

jotkut lapset eivät siltikään kotona välttämättä saa mitään virikkeitä jollei äiti jaksa niitä kehittää...eli ainakin niille pk on parempi paikka.


Pelkästään - 24.09.2009 - 22:20

jo se, missä ja millaisessa asuinympäristössä lapsi kasvaa ja kehittyy, luo pohjaa virikkeiden saantiin. Metsien ja peltojen ääressä lapsille luontaista virikettä löytyy yllinkyllin, kun taas mannerheimin tien varrelta niitä on vähän vaikeampi löytää. Niinkin yksinkertainen asia, kuin asuinolot ja paikka sinällään ovat jo virikkeenantajana joko virikkeellisiä/virikkeettömämpiä. Tais mennä vähän filosofiseksi, mutta ehkä joku ymmärsi mitä ajoin takaa tällä löpinällä


Enni - 24.09.2009 - 23:43

meidän vajaa 3v ainakin tärkeintä ovat ikäiset kaverit. kavereiden kanssa touhuaminen ja yhdessä olo. muutenhan leikkiä ym keksii kyllä kotonakin mutta vuorovaikutus muiden lasten kanssa on mielestäni todella tärkeää ja sitä hän tarhassa saa. asuinpaikka ja -olot vaikuttavat paljon siihen mitä lapsi saa automaattisesti ja mitä tarvitsee lisää. edellinen nim. pelkästään selitti mielestäni hyvin itse asumme aika keskellä kaupunkia, lähitaloissa ei ole muita lapsia, kerhoja ja avoimia tarhoja on huonosti meidän kaupungissa joten missä lapseni tapaisi muita lapsia jos ei olisi hoidossa? omat kaverit joilla lapsia ei asu lähistöllä eli heitä tapaa n. kerran pari kuussa.


Aino - 25.09.2009 - 09:35

Koska itse olen joskus sanonut päiväkodin aloituksen (1v2kk ikäisenä) tehneen vain hyvää pojallemme, koska oli jo kotona "tympääntynyt", voin vastata kysymykseesi. "Mitä sellaista virikettä päiväkodista saa, jota ei pysty lapselle kotonakin antamaan?"

Toisten lasten seura. Se on se, mitä lapsi kaipasi ja kaipaa edelleenkin. On kiva kuunnella, kun nyt kaksivuotias kertoilee muista lapsista ja on hauska nähdä se hymy, jonka vaan toisen lapsen käsi kädessä päiväkodin pihalla saa aikaan.

Olen toki sitä mieltä, että jos lapsella on ikäistään seuraa muutenkin ja jos tilanne on sellainen, että voi olla kotona talouden sortumatta, niin aina parempi. Meillä tilanne ei ollut tämä, ei ollut YHTÄÄN samaa ikäluokkaa olevaa lasta lähitienoillakaan (ei kerhoissa, ei ystävillä, ei suvussa).

"Päiväkodissa työskennelleenä tiedän millaista toiminta siellä on ja mistään sen ihmeellisemmistä virikkeistä ei siellä meidän ohjaajien taholta puhuttu."

Jos teillä tilanne oli noin huono, ei kannata sitä yleistää joka paikkaan. Meidän pojan päiväkodissa on joka päivä:
- ulkoilu*2 (metsäretkiä/leikkiä pihassa yhdessä)
- erilasia askarteluja (joiden tuloksia saadaan ihailla seinillä/kirjaston näyttelyssä/kotona)
- kirjojen lukua (jopa isoveli-tyyliin, eli isompi lapsi "lukee" meidän pienelle)
- laulamista yhdessä (itse en sellaisia lauluja tiennytkään, poika on opettanut)
- päiväunet
Tietysti lisäksi lapset osallistuvat siivoamiseen pitämällä lelut järjestyksessä. Kerran viikossa käyvät kirjastoautossa ja usein kävelyretkillä rannalla. Lapsia on yhteensä vain n. 35 koko päiväkodissa, kaikille riittää kyllä syliä.

Ja tämän lisäksi iltaisin leikitään yhdessä (isä, äiti ja lapsi), samoin viikonloput, jolloin käydään sukulaisissa/kavereillakin. Meillä ei ole "omaa aikaa", emme koskaan sano lapselle, että nyt ei ehdi, koska annamme kaiken vapaa-aikamme lapselle.


No - 25.09.2009 - 12:56

meillä ainakin tehdään ihan noita samoja juttuja kotoa käsin, mitä tuohon olit listannut päiväkodissa tehtävän.

Päiväkodeissa ei yleisestikään puhuta virikkeistä, kuten ap mainitsi, ei meidänkään työyhteisössä, vaan toiminnasta, sen sisällöstä ja laadusta. Päivähoidon ihmisenä uskallan puolustaa kodeissa tapahtuvaa hoitoa, varsinkin alle 3-vuotiaille. Itsekin olen nyt hoitovapaalla ja aion olla ainakin siihen asti, jotta lapsi sen 3-vuotta täyttää.

Kotioloissakin pystyy lapselle tarjoamaan lapsiseuraa, esim sisarusten, ystävien lasten, kerhojen yms merkeissä. Pienet piiperot tarvitsevat leppoisen, rauhallisen oleiluympäristön ja turvallista aikuisen seuraa.


Pulla - 25.09.2009 - 15:48

elämä itsessään on se virike ja miten ap touhua kuvaili, niin se on sitä normaalia elämää, josta saa tarpeeksi virikkeitä. tottakai sitä pitää sosialisoitua ja nähdä muitakin lapsia, mutta sekin oli mielestäni ap:n listalla. päiväkotiin laittamisen perusteena en siis ymmärrä alle 3v. lapsella että tarvitaan virikkeitä... muut syyt on sitten oma juttunsa.

meillä elämä menee aika paljolti ap:n kuvailemalla tavalla - ihmetellään metsässä luontoa (vamasti enemmän terveitä virikkeitä kun pk:n hiekkalaatikolla), välillä ollaan hiekkalaatikolla, tyttö osallistuu kodin hoitoon, luetaan, lauletaan, tanssitaan, leikitään, käydään kyläilemässä, meillä käy ihmisiä jne...mitä muuta vielä pitäisi olla?

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|