Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - LAPSET


| Vastaa viestiin | LAPSET |

Jäähypenkistä..

ihmettelijä - 26.08.2009 - 17:52

Itse olen aina ihmetellyt kun täällä on niin paljon tuon jäähypenkin nimeen vannottu.. En ole koskaan oikein täysin ymmärtänyt sen pohjimmaista tarkoitusta..? Nyt satuin lukemaan lehdestä lastenpsykiatrin juttua..

Häneltä kysyttiin juuri tästä jäähypenkistä mielipiteitä. Vastaus oli että lapsi ei opi mitään istumalla yksin penkillä. Jollei sitten aikuinen ole vieressä ja selitä hänelle miksi siellä istutaan.. Ja silloinkin pitää olla varma että lapsi varmasti ymmärtää syyn.

Rangaistuksen pitäisi hänen mukaansa liittyä jollain tavalla tekoon. Nurkassa seisottaminen tai jäähypenkillä istuminen on nöyryyttävää, eikä siitä ole mitään hyötyä. Jos on rikkonut jotain, se pitää korvata. Jos pieni lapsi on lyönyt toista, pitää pyytää anteeksi ja hyvittää teko. Jos nuori on ylittänyt sovitun kännykän saldorajan, kännykkä otetaan tietyksi ajaksi pois jne.

Ajattelemisen arvoista asiaa Vaikka varmasti on niin paljon kasvatusneuvoja kuin on kasvattajaakin.


VASTAUKSET:


-- - 26.08.2009 - 18:18

*pitää pyytää anteeksi ja hyvittää teko.*

Miten se hyvitys tehdään käytännössä?


marsu - 26.08.2009 - 18:21

No hyvä et tommonenkin psykiatrin lausunto on. En nimitäin oo oikein myöskään tota jäähypenkkiä osannu ottaa käyttöön, vaik tuttavat sitä ehdottaneet. Tuntuu et ei vajaa kaks vuotias ymmärrä sitä. Joten tuntuu et turhaa huudatusta olis istuttaa penkillä.. Nyt voin sit käyttää tuota menetelmää kun pitää kuria pitää pojalle


meillä - 26.08.2009 - 18:40

tuo hyvitys, jos toista satuttaa, on anteeksipyyntö ja halaus. Ja jos esim. on ottanut toiselta lelun, niin tämä palautettava takaisin. Vähän tilanteen mukaan aina.


Jäähypenkki - 26.08.2009 - 19:32

toimii hyvin ainakin meillä. Lapselle selitetään, miksi joutui jäähylle, ja että miettii siellä nyt, että kuinka pitää nätisti leikkiä/käyttäytyä. Kun jäähyaika on kulunut, niin kysyn lapselta, että osaako nyt olla nätisti. Lapsi vastaa, että osaa, ja käy pyytämässä tarvittaessa anteeksi (jos siis satuttanut jotakin) ja saa jatkaa leikkejään.

Meillä toiminut noin 2 vuotiaasa lähtien.

Minusta on ihan selvä, että nuo anteeksipyynnöt ja hyvitykset tehdään, mutta eihän se ole mikään rangaistus!!!

Jos joku ihmettelee, että miksi lapsi aina vaan lyö tai heittelee tavaroita, niin se saattaa johtua yksinkertaisesti siitä, että lasta ei ole rangaistu teosta tarpeeksi tehokkaalla tavalla.


paarma - 26.08.2009 - 19:42

Jäähypenkille ,olen samaa mieltä, voi jatkaa huonoa käytöstään kunhan joka välissä pyytää anteeksi
toisin sanoen pääsee kuin koira veräjästä


minusta - 26.08.2009 - 19:51

taas ongelman ydin ei ole siinä ettei "lasta ole rankaistu tarpeeksi tehokkaalla tavalla" vaan siinä että lasta ei ole opetettu ymmärtämään tekojensa seurauksia! Eli jos lasta vain rankaistaan tehokkaasti, mutta lapsi ei ymmärrä että -minkä takia niin ei saa tehdä mistä hän rangaistuksen on saanut-, niin eihän siitä rangaistuksesta ole ollu mitään hyötyä.

Vanhempien tehtävä ei mielestäni ole toimia rankaisijana, vaan opettaa lapselle MINKÄ VUOKSI jokin asia ei ole suvaittavaa, ja miten asian voi hyvittää, ja välit toisen kanssa selvittää. Jotta niistä toimintatavoista olisi hyötyä myös aikuisena!

Eihän aikuisten maalilmassakaan toimita niin, että esim. ystävää rankaistaan hänen loukkaavasta käytöksestään, vaan asia selvitetään puhumalla, ja hyvitetään toiselle anteeksipyynnöin ja kenties halauksin.


juu - 26.08.2009 - 19:58

samaa mieltä ed. kanssa. Kyllähän näitä tapauksia on riittämiin kun nuoret "rankaisevat" toisiaan puukoin ja asein, jos toinen kohdellut pahasti, ja ruumiitahan siitä tulee. Hyvät keinot ovat kotoaan oppineet.


2v jäähyllä - 26.08.2009 - 20:37

Kyllä meillä tuo jakkara toimii 2v kanssa pelin poikki viheltämisessä. Muksun siihen istuttaa ja pitää hetken aikaa aloillaan, niin vauhti hiipuu. Tuskin sitä tuossa iässä vielä rangaistukseksi mieltää.
Enää ei tarvitse kuin sanoa "jakkara" ja ipana älyää, että äiti on tosissaan. Sama kai miten sen sekopäisen tavaroiden heittelyn tai puremisen tai.... saa loppumaan, kunhan vanhempi sen hallitusti lopettaa ja osoittaa olevansa tosissaan. Jostain kumman syystä meillä ainakin sana "jakkara" on tehokkaampi kuin "ei".


niin - 27.08.2009 - 08:11

varmasti on tehokasta. Kuka raasu kaksi vuotias haluaa tulla hylätyksi jonnekkin jakkaralle.


Jäähypenkki - 27.08.2009 - 09:18

""Minusta" taas ongelman ydin ei ole siinä ettei "lasta ole rankaistu tarpeeksi tehokkaalla tavalla" vaan siinä että lasta ei ole opetettu ymmärtämään tekojensa seurauksia! Eli jos lasta vain rankaistaan tehokkaasti, mutta lapsi ei ymmärrä että -minkä takia niin ei saa tehdä mistä hän rangaistuksen on saanut-, niin eihän siitä rangaistuksesta ole ollu mitään hyötyä."

Sen asian voi selvittää samalla kun lapsen laittaa jäähylle.

Pieni lapsi ei ymmärrä/eikä jaksa kuunnella vielä pitkiä selityksiä. Lapsella ei ole samalla tavalla kehittynyt empatiakyky kuin aikuisella, eli vaikka yrittäisi selittää, että "veeraan sattuu kun sinä lyöt, jos sinua lyödään, niin eihän sekään tunnu kivalta,..." niin se ei auta välttämättä vielä moneen vuoteen.

Minä olen koittanut selittää 5 vuotiaalle, että ei saa komentaa toisia, ethän itsekään tykkää kun komennetaan,...mutta ei mene perille! Lapsi oppii paremmin muistamaan mikä on kiellettyä, jos siitä seuraa selkeä rangaistus.

Ihan turha verrata jäähypenkkiä johonkon puukkoihin ja aseisiin (ne joita ruumiillisesti kuritetaan, voivat oppia väkivalloin selvittämään asiat), jäähy ei satuta ketään, ja meillä ainakin jäähypaikka on ihan keskellä taloa, joten lapsen ei tarvitse yksin missään "hävetä".

Hienoahan se on, jos lapselle tehoaa pelkkä puhe, mutta jos isompi lapsi aina vain esim. lyö, vaikka on toruttu, niin silloin pitää ottaa astetta tehokkaammat keinot käyttöön!


niin - 27.08.2009 - 09:55

ja joutuuhan aikuisten maailmassakin rikoksista tilille, saa sakkoja tai jopa vankilaa. Esim. lyöminen on aikuisten maailmassakin rikos, joten miksei sitä rangaistusta sais antaa lapselle? Ei tietenkään sakkoja eikä vankilaa, mutta jääpenkki on ihan hyvä, kunhan ei ole kohtuuton (esim. 1min/ikävuosi on hyvä).


hippa - 27.08.2009 - 15:00

Ei varmaan yhtä oikeaa tapaa rangaista pahoista teoista. Jäähypenkki vain ei sovi kaikille luonteille, se on käytännössä nähty. Meidän 5-v. voi istua vaikka tunnin jäähyllä, ei tee tiukkaakaan itsepäiselle luonteelle, eikä todellakaan ottanut opiksi istumisesta. Pakko oli ottaa toiset menetelmät käyttöön eli leluja jäähylle, jos niitä rikkoi tahallaan. Ei mitään kivoja tapahtumia yms. vähään aikaan, mutta hyvästä käytöksestä taas palkitaan ajoittain jollain kivalla tekemisellä esim. Jos pihalla kavereita huitaisee yms, samantien sisälle lähtö anteeksipyyntöjen jälkeen.
Myös magneettitaulu hyvä väline. Aina reagoidaan pahantekoon tiukasti, siksikö lienee harvemmin pahanteossa tai sitten tekee salaa, heh


Pulla - 28.08.2009 - 10:55

minusta tuo perustelu miksi jäähypenkki ei ole suotavaa on erittäin looginen. lapsen nöyryyttäminen ja "hylkääminen" vaikean tilanteen edessä edesauttaa mm. persoonallisuushäiriöiden kuten narsismin syntyä.

uskon, että ne jotka luulevat että lapsi lyö koska sitä ei ole tarpeeksi tehokkaasti rangaistu, eivät itse jaksa kärsivällisesti OHJATA lasta oikeaan käytökseen.

välillä kun selitykset eivät mene lyömisen suhteen meneet läpi, niin pidän sylissä ja puhun rauhallisesti niin kauan kun huitominen loppuu. on ainakin toiminut meillä - lasta ei satu, eikä hän joudu käsittelemään vaikeita tunteita yksinään. alle 3v. lapsellahan ei ole edes aivot niin kehittyneet että hän kykenisi hallitsemaan raivoamistaan. siksi hän nimenomaan tarvitse turvallisen tavan käsitellä niitä aikuisen ihmisen turvassa eikä pistettynä nurkaan häpeämään. tunteiden kieltäminen on pahin virhe mitä vanhemmat voivat tehdä...nurkassa lapsi joutuu häpeämään tuntemaansa - aikuisen pitäisi vaan kärsivällisesti opettaa lapselle miten näitä tunteita käsitellään oikein.


hyvä - 28.08.2009 - 11:21

Pulla! Fiksua tekstiä, juuri näin ajattelen minäkin en vaan olisi osannut pukea ajatuksia noin hyvin sanoiksi. Itse paljon psykologiaa opiskellut, ja niistä opeista koen olleen paljon hyötyä myös tässä lasten kasvatuksessa..


Tinttarella - 28.08.2009 - 13:56

Samaa mieltä esim. Pullan kanssa! Itse en edes usko että 2-3v lapsi miettisi tekemäänsä siinä penkillä istuessaan! Ja se että kysytään osaatko nyt olla kunnolla, johon lapsi vastaa kyllä, ei ole tae siitä että lapsi on miettinyt huonoa käytöstään! Lapsi vastaa todennäköisesti niin koska tietää että silloin saa lähteä pois!

Pieni lapsi ei vielä tiedä mikä on oikein ja mikä väärin! Hän tarvitsee siihen aikuisen opastusta. Eikä se onnistu mielestäni istuttamalla lasta jäähypenkillä häpeämässä! Yleensähän pieni lapsi tekee tuhmuuksia innostuessaan, suuttuessaan, turhautuessaan yms. ja nämä ovat normaaleita tunne tiloja ihmisen elämässä! Lapsi ei vaan osaa vielä ilmaista tunteitaan muuten kun fyysisellä toiminnalla, riehuminen, lyöminen, heittely...meidän aikuisten on annettava lapselle malli siitä miten näitä tunteita käsitellään "oikealla" tavalla korostaen sitä seikkaa että kaikki tunteet ovat sallittuja eikä niitä tarvitse hävetä! Ja mielestäni tämä ei onnistu jos lapsi laitetaan yksin rangaistusta kärsimään johonkin tiettyyn paikkaan, oli se sitten yksin tai muiden silmien edessä (ehkä vielä nöyryyttävämpää).

Pitää aina muistaa että pieni lapsi ei tee mitään ilkeyttään vaan siksi ettei hänellä vielä ole keinoja muuhun!


Jäähypenkki - 29.08.2009 - 20:34

Fiksu vanhempi huomaa kyllä lapsesta, milloin lyöminen on tapahtunut "vahingossa" ja milloin suunnitellusti. On niitä ilkeitäkin lapsia, joiden tarkoitus on vain satuttaa muita, ja silloin minä kyllä kiehun, jos vanhemmat kerta toisensa jälkeen vain "käsittelevät lapsensa kanssa tunteita"! Jos minun lastani lyödään tarkoituksella monta kertaa, niin varmasti laitan vieraankin muksun siitä tilille!


Lastenhoitaja - 18.09.2009 - 20:14

Juu, tuo jäähypenkki ja nurkkaan laittaminen eivät ole hyviä kasvatuskeinoja. Minun mielestäni esim. lapsen (2-3 v.)voi ottaa pois leikistä tai käskeä pois leikistä esim. matolle istumaan tai siirtää sivummalle istumaan ja miettimään tekoaan 2-3 min riippuen lapsen iästä. Ja todellakin kertoa miksi joutuu hetkeksi pois. Ja Anteeksipyytäminen ja halaus täytyy myös antaa sille ketä satutti heti. Lasten sosiaaliset valmiudet kehittyvät vasta n.4 vuoden iässä ja jokainen leikkii itsepäisesti yksin tai pienessä vuorovaikutuksessa jonkun kanssa (yhden kaverin). Toisilta helposti otetaan lelu kädestä ja jos ei saada huiskastaan.Ja muut matkivat perässä. Hoitajan pitää heti siis puuttua asiaa ja siirtää lapsi hetkeksi muualle. On mukavampi sanoa matolle kuin jäähylle.
Ja kannustus ja hyvän käytöksen ryhmäpalkitseminen on myös tehokas tapa. KOko viikon hyvin hoidetut piha jutut, hiekan maassa pito (ei saa heittää) jne. oikeuttaa pieneen viikkopalkintoon

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|