Lähetä
e-kortti
ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

PERHEKERHO KESKUSTELUT - KOTI, RUOKA & TAVARAT


| Vastaa viestiin | KOTI, RUOKA & TAVARAT |

eksoottinen kiisseli juoksettui!

ällistynyt - 27.04.2009 - 22:26

Meillä oli lasten synttäreillä teemana viidakko, ja soseutin ylijääneet hedelmät, tein paksun kiisselipohjan vedestä ja perunajauhoista, kuumensin sen ensimmäisiin kupliin ja sekoitin hedelmäsoseen joukkoon, kun yhtäkkiä kiisseliys hävisi kokonaan ja jäljellä oli vain hedelmälientä.

Mitä ihmettä sille tapahtui? Minulla ei ole ikinä käynyt niin, että perunajauhokiisseli olisi juoksettunut sillä tavalla. Ilmeisesti jokin hedelmistä reagoi tärkkelyksen kanssa oudosti.

Onko jollain muulla käynyt samoin? Soseessa oli avokadoa, aprikooseja, mangoa, cantaloupea, ananasta, kärsimyshedelmää, papaijaa.


VASTAUKSET:


Jekku - 27.04.2009 - 22:38

Ananas (muistaakseni) teki temput. Tämä tieto tuli googlettamalla :

Ananas, latinaksi Ananas comosus tai A. sativa on varmaankin maailman parhaiten tunnettu ja parhaana pidetty trooppinen hedelmä. Itse asiassa se ei ole hedelmä lainkaan, vaan syötävä osa on mehevä kukkalapakko, joka muodostaa jopa 4 kg painoisen epähedelmän.

Ananas sisältää entsyymiä nimeltään bromelaiini, joka hajottaa valkuaisaineita, mm. liivatteen sisältämän proteiinin. Niinpä ei tuore ananas suostu hyytelöitymään eli tuoretta ananasta on turha panna hedelmäkakkuun, joka halutaan hyytelöidä. Sen sijaan on ananas juuri tästä syystä suositeltu jälkiruoka – sen kerrotaan tehostavan ruoansulatusta huomattavasti. Keitettäessä bromelaiini hajoaa, joten sitä ei esiinny säilykeananaksessa. Samantapainen hyytelöitymistä estävä ilmiö esiintyy kiivin ja viikunan yhteydessä.

Ken haluaa hyytelöidä raakaa ananasta, voi kokeilla liivatteen sijasta agaria, jonka kerrotaan paremmin kestävän valkuaisen hajottavia entsyymejä.


puskis - 28.04.2009 - 09:10

Joo ananas on ollut syynä. Itse teen joskus sellaista broilerikastiketta, johon laitan ananasta. Ananas on aina lisättävä muuten valmiiseen hieman jäähtyneeseen kastikkeeseen. Niin silloin "pysyy" normaalina kastikkeena eli ei juoksetu.


mie - 28.04.2009 - 10:28

Jos olisit tehnyt sen kiisselin tavalliseen tapaan, eli ensin keittänyt hedelmät ja sitten suurustanut sen, tuskin mitään erikoista olisi tapahtunut. Siinä hedelmien entsyymit olisivat ehtineet tuhoutua ja kiisseli olisi pysynyt kiisselinä. Siitä voi johtua, että ei aikaisemmin ole näin käynyt.


myös - 28.04.2009 - 15:08

kiivi hedelmä voi olla ongelmallinen,ainakin hyytelöintiin agaria mielummin


ällistynyt - 30.04.2009 - 09:44

Kiitos tiedoista! Kaikkea sitä oppii... tuore ananas, kiivi ja viikuna siis pois kiisseleistä ja hyytelöistä ja kastikkeista, tai ainakin ne pitää lykätä mukaan vähän jälkikäteen...

 

VASTAA VIESTIIN

Lähettäjän nimi:

Viesti:

  


| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & ruoka | E-kortit | Info | Palaute|