Kalenteriaskartelu
Junk journal muistikirja
Yhdistä kalenteriaskartelu ja kierrätys - askartele itse tehty muistikirja käytetystä kopiopaperista ja muusta kierrätyspaperista!
Tämä "junk journal" on kirjaimellisesti tehty "roskasta" - vain liimaa ja vähän washi-teippiä on käytetty roskaksi laskettavan materiaalin lisäksi. Suurin osa sivuista on tehty käytetystä A4-kopiopaperista kaksin kerroin taitettuna niin, että sisään jää iso tasku (tekstipuoli) ja molemmilla puolilla on puhdas sivu (kääntöpuoli). Junk journaliin voit käyttää myös kaikenlaista muuta paperia, kuten sivuja vanhoista kirjoista, ruskeaa pakkauspaperia, leivinpaperia, roskapostia, lehtileikkeitä, vanhoja (pitsi)vaatteita, Ikean kokoamisohjeita jne.
Itselläni on varastossa kaikenlaista käyttämätöntäkin paperia, mutta haastoin itseni vaihteeksi kierrättämään niin paljon kuin mahdotonta. Kierrätysaskartelu on ekologista - ja kaiken lisäksi se on vielä hauskaakin!
Kuvan junk journal on A6-kokoa, mutta muistikirjan voi toki tehdä isompanakin. Itse tehty muistikirja sopii hyvin esimerkiksi päiväkirjaksi, planneriksi tai bullet journaliksi.
JUNK JOURNAL IDEA 1: Kierrätä paperia
Junk journalin tekemisessä ei mielikuvituksella ole mitään rajaa! Alla oleva listaus on vain lyhyt katsaus muutamiin kierrätysmahdollisuuksiin, jotkat toivottavasti innostavat aloittamaan ja kokeilemaan oman muistikirjan tekoa. Voit katsoa lisää junk journal -ideoita Youtube-videolta (linkki sivun lopussa).
Ihan tavallinen perussivu on siis tehty A4 kopiopaperista - valkoisesta tai värillisestä - kahtia leikattuna, jos se on tyhjä molemmin puolin tai kahtia taitettuna, jos toinen puoli on käytetty. Voit myös tehdä siirrettäviä muistilappuja ja kiinnittää niitä sivuille klemmarilla tai "työntöpaikoilla", jollaisen näet oikeassa yläreunassa. Voit tehdä työntöpaikan irtopaperille yksinkertaisesti liimaamalla palan paperia sivun reunaan niin, että paperinpala on kiinni sivussa vain toisesta reunasta ja toinen reuna toimii paperinpidikkeenä. Idea on erittäin toimiva!
Jos haluat, voit myös vanhentaa papereita teen ja kahvin avulla sen näköiseksi, kuin ne olisivat maanneet vanhan maalaistalon vintillä viimeiset 100 vuotta. Voit katsoa videolta, miten kuvan "antiikkiset" paperit on värjätty.
Muistikirjan sivuina voi käyttää mitä tahansa riittävän tukevaa paperia, esimerkiksi:
- askartelu- tai skräppäilypaperin jämiä
- vanhoja karttoja
- vanhojen kirjojen sivuja
- vanhoja kaavapapereita
- tarpeettomia käyttö- ja kokoamisohjeita
- vanhoja nuottisivuja
- käytettyjä kirjekuoria
- vanhoja kirjeitä
- pakkauspaperia
- paperipusseja
- vanhoja valokopioita
- vanhoja piirustuksia ja maalauksia
- vanhojen vihkojen tyhjiä sivuja
Paras vaihtoehto riippuu siitä, mitä sinulla sattuu olemaan ja mihin aiot käyttää muistikirjaasi. Jos tarvitset paljon kirjoitustilaa, ainakin osassa paperista pitäisi olla tyhjää tilaa. Jos taas aiot peittää sivut taskuilla, valokuvilla, lehtileikkeillä, koristeilla yms. oikeastaan ihan mikä tahansa käy taustaksi - tässä vaihtoehdossa luovuudelle jää kaikkein eniten tilaa!
JUNK JOURNAL IDEA 2: Taitteita ja taskuja
Taskujen ja taitteiden lisääminen muistikirjaan tekee siitä paitsi hyvännäköisen myös erittäin toimivan. Voit säilyttää irrallisia muistilappuja, kuvia tai vaikkapa inspiroivia elämänohjeita taskuissa ja taitteiden takana. Vanhojen tilalle voit vaihtaa uudet helposti ja nopeasti, jos ne käyvät tarpeettomiksi. Tämä on erityisen kätevää bullet journal -tyyppisessä muistikirjassa.
Jos haluat tehdä sivulle taitteen (ks. sivu oikealla) tarvitset paperin, joka on isompi kuin aukeaman koko (A5 tässä tapauksessa). Voit esimerkiksi ottaa A4-kokoisen paperin ja kääntää sen sivuittain. Taita toinen reuna (tai molemmat) ja leikkaa paperi normaalin aukeaman kokoiseksi. Voit koristella sivuja leimasimilla ja lehtileikkeillä.
Voit liittää junk journaliin monenlaisia taskuja, jos haluat. Voit yksinkertaisesti taittaa sivun reunasta taskuksi, mutta voi myös liimata muistikirjaan irrallisia taskuja. Kuvan läpikuultavat taskut on tehty yli jääneestä, taitetusta leivinpaperin palasta. Tämäntyyppiset taskut voi kiinnittää niiteillä reunasta (ei välttämätöntä) ja washi- ja/tai maalarinteipillä. Muista kuitenkin tehdä kaikki leveät taskut muistikirjaasi ennen kirjan sitomista, koska sitomisen jälkeen niitä ei enää saa paikoilleen! Pieniä taskuja voit lisätä myöhemminkin.
Yksinkertaisin tapa tehdä isoja taskuja on paperin taittaminen kahtia. Jos paperi on riittävän tukeva, et tarvitse edes liimaa sivuille. Jos kuitenkin haluat tiukan taskun, on parasta sulkea osa reunoista liimalla. Käytön helpottamiseksi voit leikata soikean aukon taskun reunaan saksilla tai kuvioleikkureilla.
Jos tykkäät pitsistä, tykkäät ehkä myös pitsitaskuista. Kuvan pitsitasku on leikattu vanhasta pitsipaidasta. Se on värjätty vahvalla teellä ja kiinnitetty reunoista hyvälaatuisella askarteluliimalla. Minimuistikirjat on tehty kierrätetystä kopiopaperista, lehdistä leikatuista kuvista ja vanhan kirjan sivusta. Musta koristeraita oikeanpuoleisen vihon kannessa on tehty leimasimella. Voit koota minimuistikirjat joko niiteillä tai neulalla ja langalla. Pitsitaskut sopivat huvin tämäntyyppisten vihkosten säilyttämiseen. Jos sinulla sattuu kierimään irtonaisia helmiä kotona, voit hyödyntää nekin junk journalin koristeina.
Jo sinulla sattuu olemaan ylimääräisenä pieniä kirjekuoria, niistä tulee loistavia taskuja korteille, kirjanmerkeille, valokuville jne. Voit myös taitella itse tehtyjä kirjekuoria kierrätyspaperista, esim. vanhojen kirjojen sivuista. Kirjekuoriin voit myös varastoida sellaista pikkutavaraa, joka voisi muuten vahingossa tippua - kirjekuoren lipan voit aina tarpeen tullen sulkea. Kirjekuoritaskussa näkyvä kirjanmerkki (kuvassa oikealla) on tehty vanhan kirjan sivusta, viivoitetusta paperista (takapuolella), roskapostista leikatusta kuvasta, leimasta ja pienestä palasta pilkullista washi-teippiä. Minikokoinen "lomakekansio" vasemmalla puolella on tehty vanhan kirjan sivulle akryylivärein sabluunan kanssa maalatusta taideharjoitelmasta.
JUNK JOURNAL IDEAT 3: Kansi
Kannet tähän 99% kierrätettyyn junk journal -muistikirjaan tehtiin ruskeasta pakkauspaperista. Kannet leikattiin muutaman millin isommiksi kuin sisusta. Maalina käytettiin akryylivärejä (raw sienna ja musta). Kansiin käytettiin myös pala lautasliinaa, liimalakkaa (Allround medium) matt mediumia, leimoja ja Archival ink -mustetta. Vahvistuksena kannen sisäpinnalla käytettiin suikale samaa pakkauspaperia keskellä ja revitty kirjan sivu reunoilla. Sulkijanauha on tehty vanhasta satiininauhasta, joka rypistettiin ja värjättiin vahvalla teellä. Muita kanteen sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi tavallinen kopiopaperi (minimuistikirja vasemmalla), skräppäilypaperi, askartelukartonki, kangas tai vaikkapa isokokoiset kirjekuoret.
MUISTIKIRJAN SITOMINEN
Kun muistikirjan sivut ovat valmiina, voit sitoa tai nitoa ne yhteen joko nitojalla tai neulalla ja langalla. Yksiosaiseen kirjaan ei kannata ahtaa liikaa sivuja. Nopein tapa muistikirjan kokoamiseen on nitominen, mutta jopa suhteellisen pienikokoisen muistikirjan nitomiseen tarvitaan todella iso nitoja - tavalliset kotikäyttöön tarkoitetut niittikoneet eivät siihen riitä. Kuvan junk journalit on sidottu lankaa ja neulaa käyttäen. Rei`itys on tehty reikätyökalulla. Yksityiskohtaiset ohjeet (englanniksi) löydät täältä: How to bind a junk journal ja neljän minuutin video-ohjeet sitomiseen löytyvät täältä: YOUTUBE - Junk Journal Binding Tutorial .
Kirjan sitominen on melko yksinkertaista, kunhan käytät maalaisjärkeä. Paras lanka on jämäkkää, ei liian joustavaa eikä liian terävää, esim. pehmeäpintainen virkkauslanka on hyvää, mutta karhunlankakin käy, kunhan et kiristä sitä niin, että sivut hajoavat. Tee kolme reikää kirjan keskelle, aloita siitä kohdasta, johon haluat solmun, tee neulalla kahdeksikko ja solmi langan päät yhteen. Siinä se! Kiristä lankaa riittävästi. Jos aloitat keskeltä, voit pujottaa neulan ensimmäisen lenkin alta ennen solmimista, niin lanka on helpompi kiristää. Isot klemmarit tai klipsit auttavat sivuja pysymään paikoillaan.
JUNK JOURNAL -VIDEO
Jos haluat kurkistaa 99% kierrätetyn junk journalin sisälle, näet kaikki sivut ja vilauksen tärkeimmistä työvaiheista noin 20 minuutin Youtube-videolla (englanninkielinen). Toivottavasti se saa sinutkin innostumaan junk journal -harrastuksesta!
Youtube video tutorial:
Ohje ja kuvat: © Auer Media / 27.10.2018